Švedska: ni bilo skupnega obveščanja

Foto: Žurnal24
Švedska odločno. Slovenija in Hrvaška nista predsedstva EU nikoli skupaj obvestili o kakšni izjavi, kot to trdi Hrvaška, Slovenija pa zanika.
Oglej si celoten članek
Edina stvar, pri kateri je bila Švedska priča, je bil podpis sporazuma v Stockholmu 4. novembra.
Inger Ultvedt

To je danes dejala švedska veleposlanica v Sloveniji Inger Ultvedt in tako zanikala, da bi Hrvaška skupaj s Slovenijo takratno švedsko predsedstvo EU in ZDA seznanila s svojo enostransko izjavo.

"Strani nas nista skupaj obvestili," je dejala in poudarila, da je bila Švedska priča le pri podpisu arbitražnega sporazuma v Stockholmu 4. novembra.

"Vemo, da je Hrvaška dejala, da bo podala enostransko izjavo in da so bili zainteresirani tudi za to, da bi bila Švedska neke vrsta priča tej izjavi. Mi smo takrat to zavrnili," je dejala.

Zakon o ratifikaciji sporazuma, ki ga je lani sprejel hrvaški sabor, vsebuje hrvaško enostransko izjavo, ki pravi, da nič v arbitražnem sporazumu ne pomeni pristanka na slovensko zahtevo po teritorialnem stiku z odprtim morjem. V izjavi je Zagreb zapisal, da sta slovenska in hrvaška stran o izjavi skupno obvestili takratno švedsko predsedstvo EU in ZDA 27. oktobra lani, torej še pred podpisom sporazuma 4. novembra v Stockholmu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.