Študij nadaljujejo, ker ne dobijo služb

Foto: Žurnal24 “Zelo perspektiven študij je študij gospodarskega inženirstva, ki ga izvaja EPF.
Univerza. Manj skupno vpisanih študentov, a več podiplomskih. Tudi zaradi pomanjkanja zaposlitev.
Oglej si celoten članek

Maribor. Po podatkih Univerze v Mariboru (UM) se je na njene fakultete vpisalo 3,80 odstotka oziroma 119 podiplomskih študentov več kot v lanskem študijskem letu, vendar se je delež vseh študentov na UM glede na študijsko leto 2009/10 zmanjšal za 9,11 odstotka.

Na UM povečanje skupnega števila podiplomskih študentov razlagajo z dostopnostjo študija na bolonjskih študijskih programih pa tudi s pomanjkanjem povpraševanja po zaposlitvah s takšno izobrazbo. “Na podiplomski študij se vpisujejo tudi, ker ne dobijo služb. To je sicer pohvalno za izobraževanje, a je kritika gospodarstva, da študenti s končano 1. bolonjsko stopnjo ne dobijo zaposlitev,” razlaga Mejra Festić, prorektorica UM.


Dodiplomci največ na Feriju
Sicer pa je na UM letos vpisanih 20.720 študentov (vključno s tujci in absolventi), od tega 17.559 dodiplomskih in 3.161 podiplomskih. Največ dodiplomskih študentov je vpisanih na fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri), največ podiplomskih pa na ekonomsko-poslovno fakulteto (EPF).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.