Študenti na nogah, toliko bodo odslej plačevali za obrok

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Študentje razlogov za dvig cen ne vidijo, ponudniki pa pravijo, da je nujen.
Oglej si celoten članek

S 1. januarjem je v sistemu subvencionirane študentske prehrane (SŠP) prišlo do nekaterih sprememb, so sporočili v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Subvencija se je povišala na 3,5 evra, hkrati pa se je povišala tudi maksimalna cena obroka, in sicer na 9 evrov. 

S tem so na ŠOS želeli privabiti nove ponudnike prehrane, ki jih je bilo po njihovih navedbah zadnja leta vse manj. Leta 2012 jih je bilo skupno 743, lani pa le še 311. Kateri ponudniki so trenutno v SŠP, lahko preverite na tej povezavi.

Razlog za to je, tako ŠOS, naraščajoča cena živil in stroškov dela ob nespremenjeni vrednosti obroka SŠP.

"Dvig vrednosti obroka je tako, zato da subvencionirana študentska prehrana sploh obstane, prerazporejen med dvig subvencije in dvig doplačila študentov. Poudarjamo pa, da višino vrednosti obroka v prijavi na razpis določijo ponudniki gostinskih storitev, ki morajo z vrednostjo seveda pokriti stroške priprave obroka," so pojasnili.

Povprečna vrednost obroka se tako s 1. januarjem zvišuje za 1,23 EUR, zaradi hkratnega dviga subvencije pa bodo študenti za posamezni obrok povprečno odšteli 55 centov več. Ob tem na ŠOS spominjajo, da se bo s 1. marcem subvencija še enkrat dvignila za predvidoma 10 odstotkov, torej za 36 centov.

xxx

Študenti se z dvigom ne strinjajo 

"Kaj nam to pomaga, ko je ponudba študentske prehrane več kot mizerna zadnji dve leti, obroki se vsak mesec zmanjšujejo, da poleg uboge glavne jedi dobiš še kakšno juho in sadje, je itak čudež, nadzora ni nobenega. Privatniki od države za minimalne porcije vlečejo denar, medtem ko študenti za doplačilo obroka vsakič dajejo več," je objavo ŠOS komentirala študentka, ki se z dvigom cen ne strinja. 

Ponudniki pa poudarjajo, da imajo številne razloge za zvišanje cen. V družbi Žito so za N1 pojasnili, da so se “podražile vse surovine, energija in stroški dela, samo surovine so se v zadnjih dveh letih podražile od 30 pa tudi do 90 odstotkov in več”.

“Ker smo kljub vsemu želeli študentom omogočiti prehrano, smo, zavestno, v letu 2022 delali z minimalnim zaslužkom, pri nekaterih menijih tudi brez zaslužka. Tako smo ob napovedani dodatni rasti že omenjenih cen surovin in ostalih stroškov morali v korekcijo cen,” so dodali. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 31

  • 01:24 5. Januar 2023.

    Se še spomnem študentskih let, ko so dejansko restavracije same odkupovale bone od tistih študentov, ki bonov niso uporabljali v …

  • 13:59 4. Januar 2023.

    janez je cel mandat okol letel državnisko in privat s falconom pa enkrat nismo slisali ne levih ne desnih papucarjev …

  • 12:17 4. Januar 2023.

    Kaj bi pa še radi? Že tako smo "anomalija" pri tem da ponujamo študentsko delo in bone za prehrano, sedaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.