“Stik je smiselna povezava pristanišč”

Foto: Žurnal24 Vojin Dimitrijević (Foto: Željko Stevanić)
"Stik je smiselna povezava pristanišč, ne nujno meja," pravi naš sogovornik Vojin Dimitrijević, član Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, sodnik Meddržavnega sodišča v Haagu.
Oglej si celoten članek

Gospod Dimitrijević, najkontroverznejši člen arbitražnega sporazuma je 3.b – stik Slovenije z odprtim morjem. Kako ga vi tolmačite?
Izraz v tem členu je treba tolmačiti kot “stik ali vezo Slovenije z odprtim morjem”. Čeprav spor ni pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, bo njegova praksa verjetno vplivala na delo arbitrov. Sodišče je po navadi sledilo osnovni logiki obale, upoštevajoč ekonomske, zgodovinske in kulturne okoliščine. Arbitraža bo to metodologijo uporabljala zato, ker ni omejena le s striktnimi pravili mednarodnega javnega prava.

Kako razumete besedo junction?
Stik ali veza pomeni smiselno povezavo slovenskih pristanišč z odprtim morjem in ne nujno potrebe, da Slovenija neposredno meji z odprtim morjem; tu je mogoče dodatno, s sporazumi doseči rešitev med dvema državama v Evropski uniji.

Kaj lahko Slovenija izgubi?
Za Slovenijo ne obstaja neka posebna nevarnost, razen tiste, ki se pojavi, ko se kak spor znajde pred sodiščem. Sprašujem se predvsem, zakaj sploh arbitraža. Verjetno zato, ker lahko poleg načel mednarodnega sodišča upošteva tudi merila, kot sta pravičnost  in načelo dobrososedskih odnosov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.