Ste opazili, da je bila potica letos cenejša?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) so izračunali, da je peka potice cenejša, kot je bila lani. Številne surovine so se namreč pocenile.
Oglej si celoten članek

Na SURS so izračunali, koliko so se pocenile sestavine za jedi, ki jih pripravljajo slovenska gospodinjstva, ki praznujejo veliko noč. Poiskali so nekaj zanimivih statističnih podatkov o velikonočnih dobrotah kot so jajca, hren, šunka, potica …

Zanimiv je podatek, da je bila letna oskrba z jajci v Sloveniji leta 2022 87-odstotna. Konzumna jajca je takrat valilo 1,3 milijona kokoši nesnic. V povprečju so znesle 0,9 milijona jajc na dan.

Foto: Profimedia pirhi

Glede na dostopne podatke so izračunali, da je letos potica stala manj kot pred letom dni. Cene večine sestavin so bile februarja nižje kot pred letom dni: moka se je pocenila za 4,4 odstotka, sladkor za 2,1 odstotka, sveže polnomastno mleko pa za 3,1 odstotka. Za 0,4 odstotka so se podražila le jajca.

Cena za kilogram orehovih jedrc iz lastne pridelave je ostala nespremenjena.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 11:17 1. April 2024.

    Glede na vsebino bi se dalo sklepati, da je avtor imel v mislih prav tisto potico, ki jo spečemo doma, …

  • 22:42 31. Marec 2024.

    Veletrgovci so poticE naveliko ponujali sedaj me zanima kaj bodo počeli s tisto količino, ki ne bo prodana. Morda je …

  • 16:58 31. Marec 2024.

    pozabil so pa povedat da se je rum podražu, pa pehtran in lešniki. pa migrede kje se pa potica speče …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.