Sprožili postopek proti lastnikom Mercatorja

Foto: Žurnal24 Nov mandat, novo vodstvo. (Foto: BOBO)
Lastniki Mercatorja naj bi skupaj pridobili 57,23-odstotni lastniški delež Mercatorja in s tem skupni nadzor nad družbo, česar pa niso priglasili v roku.
Oglej si celoten članek

Urad za varstvo konkurence je proti Pivovarni Laško, Pivovarni Union, Radenski, Infond Holdingu, Centru naložbe in družbi Kolonel uvedel postopek presoje skladnosti koncentracije s pravili konkurence, ker naj bi skupaj pridobili 57,23-odstotni lastniški delež Mercatorja in s tem skupni nadzor nad družbo, česar pa niso priglasili v roku. Do odločitve urada v postopku proti omenjenim družbam jim je varuh konkurence prepovedal razpolaganje z delnicami Mercatorja. V Laškem očitke zavračajo, v. d. direktorja urada Jani Soršak pa za komentar ni dosegljiv.

V Pivovarni Laško so danes prejeli dva sklepa urada za varstvo konkurence – v prvem urad Pivovarni Laško in omenjenim družbam očita kršitev opustitve priglasitve koncentracije s pravili konkurence med temi družbami in družbo Mercator. V drugem sklepu je do odločitve v tem postopku urad Pivovarni Laško in preostalim družbam prepovedal odsvojitev in obremenitev delnic družbe Mercator brez njegovega predhodnega soglasja, so v sporočilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, zapisali v Pivovarni Laško.

Kot navajajo Laščani, varuh konkurence v obrazložitvi sklepa navaja, da ima na 4. december Pivovarna Laško skupaj z odvisnima družbama Pivovarno Union in Radensko v Mercatorju 27,39-odstotni delež.


 V Laškem očitke zavračajo. © BOBO

 
Po pojasnilih Pivovarne Laško znaša skupni delež omenjenih družb na 4. december 23,34 odstotka. Sami imajo v Mercatorju 8,43-odstotni lastniški delež, Pivovarna Union ima 12,33-odstotni delež, Radenska pa 2,57-odstotni delež Mercatorja.

V uradu ugotavljajo tudi, da ima družba Infond Holding, ki je 24,91-odstotna lastnica Pivovarne Laško, 29,34-odstotni delež Mercatorja, poleg tega pa ima družba Center naložbe, ki je 53,35-odstotni lastnik Infond Holdinga in je pred dnevi objavila namero za prevzem mariborske družbe, v Mercatorju 0,5-odstotni lastniški delež.
Urad za varstvo konkurence v svoji obrazložitvi navaja še nekatere druge lastniške strukture in povezave, kar naj bi dokazovalo skupen nadzor družbe Mercator, skupni lastniški delež pa naj bi znašal 57,23 odstotka, so sporočili iz Laškega.

V obrazložitvi urad še navaja – tako v Pivovarni Laško –, kako so posamezne družbe pridobivale lastniške deleže in da naj bi izključno te transakcije, skupaj z drugimi indici, ki pa niso navedeni, kazale na povezanost vseh v to transakcijo vpletenih družb. Urad iz teh navedb v obrazložitvi sklepa, da naj bi te opisane transakcije predstavljale koncentracijo po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence.

"Družba Pivovarna Laško skupaj s Pivovarno Union in Radensko nima kontrolnega deleža v družbi Mercator, kot navaja urad v svoji 'zgrajeni' obrazložitvi. Prav tako nima nikakršnega skupnega nadzora nad družbo Mercator z ostalimi družbami. Gre za samostojne družbe s samostojno naložbeno politiko," odgovarjajo na očitke v Laškem.
"Pivovarna Laško je prepričana, da gre za neutemeljen konstrukt brez vsakršnih dokazov in indicev," so Laščani zapisali v sporočilu za javnost. Poudarjajo, da gre v obrazložitvi sklepov "za popolnoma neresnične in izmišljene navedbe, ki jih je urad oprl celo na več člankov v raznih časnikih" .

V Pivovarni Laško bodo sklepa urada temeljito preučili in vložili ustrezna pravna sredstva. Menijo, da bo urad pridobil listine in druge dokaze, jih upošteval in postopek ustavil, če bo urad odločil drugače, pa Pivovarna Laško verjame v svoj uspeh v sodnem postopku, saj je "prepričana v objektivno in zakonito delovanje slovenskih sodišč" .
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.