Sprememba ne bo rešila težav

Foto: Žurnal24 Marija Fabčič (desno) je opozorila, da bo sprememba veljala le za prvo, ne pa tu
V četrtek bo začel veljati nov pravilnik o normativih v vrtcih, s katerim bodo lahko ti v heterogene oddelke prvega starostnega obdobja sprejeli prav toliko otrok kot v homogene oddelke, torej 14 oziroma dva več kot doslej.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) je spremembo sprejelo kljub nasprotovanju komisije za vrtce pri strokovnem svetu za splošno izobraževanje MŠŠ.

Predsednica komisije in ravnateljica ljubljanskega vrtca Jelka Nada Verbič je dejala, da spremembi še vedno nasprotuje. Meni, da so vrtčevski prostori že zdaj večinoma pretesni, ob tem je za večje oddelke potrebna večja navzočnost odraslih, z večjim številom otrok v skupini pa se povečuje možnost za nasilje, ker se otroci nimajo kam umakniti. Dodala je, da so na MŠŠ že ob sprejemanju priznali, da bo kakovost varstva padla, a dodali, da to morajo narediti, ker je veliko staršev ostalo brez varstva.

 

Normativi v jaslih

Od prvega do tretjega leta. V homogenih oddelkih prvega starostnega obdobja so otroci stari enako, v heterogenih pa od enega do treh let.
Osnovni normativ. Za homogene oddelke je 12, za heterogene pa deset otrok.
Fleksibilen normativ. Že dopušča dva otroka več. 
Nov normativ: 14 otrok. V tem šolskem letu bodo vrtci ob odobritvi MŠŠ v vse oddelke prvega starostnega obdobja lahko sprejeli 14 otrok. 


Na MŠŠ priznavajo, da so pravilnik spremenili, ker se v osrednji Sloveniji kar 46 občin srečuje s pomanjkanjem prostora v vrtcih. Ukrep naj bi veljal eno leto, koliko otrok bo zaradi sprememb sprejetih v vrtce, pa bo znano šele, ko bo delitev obveznih soglasij ministrstva občinam za izenačenje normativov končana.

Župani bolj za kot ravnatelji
S povečanjem normativa se strinjata tako župan Škofljice Boštjan Rigler kot mengeški župan Franc Jerič, ki meni: “ Predpisi morajo biti malo bolj ohlapni, če želimo zadovoljiti trenutne potrebe.”

V domžalskem vrtcu pravijo, da imajo že zdaj homogene oddelke in sprememb ne načrtujejo. Le štiri otroke več bodo lahko sprejeli v vrtcu Antona Medveda v Kamniku, pomočnica ravnateljice Milena Lampret pa je dejala, da se bo s povečanim številom otrok znižala kakovost dela.

Kamniški župan Anton Tone Smolnikar dodaja, da je ukrep prepozen. Podobno meni tudi Marija Fabčič iz Mestne občine Ljubljana, katere vrtci bodo lahko sprejeli le nekaj deset otrok več.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.