Sosedom krati spanec

Foto: Žurnal24 stadion, stožice
Stadion Stožice. Delajo ponoči, hrup pa moti okoliške stanovalce. Policija in inšpektorat prelagata odgovornost.
Oglej si celoten članek

“Ura je 00.30 in stroji v Stožicah na gradbišču stadiona še vedno veselo ropotajo in motijo spanec,” je v pismu zapisala stanovalka soseske BS3, ki je v neposredni bližini največjega gradbišča v državi – Športnega parka Stožice.

Hrup. Zakon o varstvu javnega reda in miru določa, da se lahko s hrupom moti mir in počitek med 22. in 6. uro le zaradi nujnih in vzdrževalnih posegov. Globa za kršitev je za posameznika med 83 in 209 evri, za pravno osebo med 418 in 2.506 evri, za odgovorno osebo pravne osebe pa med 209 do 418 evri. Če moti mir posameznik z glasbilom, televizijo ali radiem, pa je globa 104 evre.

Pismu je pripela tudi zvočni posnetek ropota z gradbišča. Poudarila je, da ne nasprotuje projektu, vendar jo moti, da se z gradnjo stadiona mudi zaradi volitev, pri tem pa se ne upošteva pravice stanovalcev soseske do nočnega počitka.

Vsakodnevno po 22. uri

“Glede na naravo in tehnologijo dela je hrup vsakodnevni spremljevalec izvajanja del,” so sporočili iz podjetja Grep in dodali, da do zdaj niso prejeli nobenih prijav ali pritožb v zvezi s hrupom. Poudarili so, da redno izvajajo monitoring hrupa, skladno z zahtevami iz gradbenega dovoljenja. Uradni delovni čas gradbišča je od 6. do 18. ure, v Grepu pa so priznali, da pogosto oziroma vsakodnevno zaradi zahtev dela podaljšajo delovni čas do približno 22. ure.

Hujših kršitev in preseganja dovoljenih mer hrupa ni bilo, so zatrdili v Grepu, zato so od policije prejeli le ustno opozorilo. Na Policijski upravi Ljubljana so to potrdili – o hrupu na tem gradbišču so bili obveščeni le enkrat, na začetku gradnje leta 2009, zaradi miniranja. Dodali so, da policisti ne ukrepajo v skladu z določili zakona o varstvu javnega reda in miru, če je povzročen hrup v sklopu dovoljene dejavnosti. “Zato v primeru hrupa na gradbiščih ni pristojna policija, temveč inšpekcija,” so dejali.

Ponoči le, če je nujno
Na pristojnem Inšpektoratu RS za okolje in prostor (IRSOP) pa niso prejeli nobene prijave. Ob nadzoru gradbišča zaradi odlaganja odkopane zemlje so jim v Grepu predali tudi listine za občasno in začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom in meritve, ki jih je zanje izvedla družba Kova in ki niso pokazale preseganja mejnih vrednosti obremenitve okolja s hrupom. Na IRSOP so zato stanovalce napotili nazaj na policijo: “Če bi med 22. in 6. uro zaradi hrupa z gradbišča moten mir in počitek ljudi ter pri tem ne bi šlo za interventne vzdrževalne posege, bi bila s tem kršena določba zakona o varstvu javnega reda in miru.”

Nobene pritožbe zaradi čezmernega hrupa na gradbišču niso prejeli niti na Mestni občini Ljubljana, kjer pa sicer pravijo da je “bolje, da se delo izvaja krajši čas in občasno tudi ponoči”.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.