Soglasje o vojnem zakonu

Foto: Žurnal24 Na zakon ima največ pripomb Jelinčičeva stranka.
Predsednik vlade Janez Janša je predlagal, da bi izhodišče za usklajevanje o vojnem zakonu postal predlog novele zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki ga je pripravil SD.
Oglej si celoten članek

Če se bo pokazalo, da je večina parlamentarnih strank naklonjena temu, da se zadeve rešijo na takšen način, se bodo predsedniki strank po Janševih besedah sestali in poskušali oblikovati besedilo, ki bi ga vse ali večina parlamentarnih strank skupaj vložili v proceduro.

Po besedah predsednika vlade rešitve v veliki meri sledijo obrazložitvi, ki je zapisana v odločbi ustavnega sodišča in je bila podlaga za koalicijski predlog zakona o žrtvah vojnega nasilja.

Glede zakona o vojnih grobiščih je predsednik vlade povedal, da "na mizi ni popolnoma soglasne rešitve". Pri tem zakonu bi po njegovem mnenju našli kompromis s postavitvijo skupnega spomenika neznanemu junaku, ki bi bil posvečen vsem tistim, ki so skozi zgodovinski obstoj slovenskega naroda umrli za domovino.

Z Janševim predlogom so, kot kažejo prvi odzivi, zadovoljni v vseh strankah, le po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča bi bilo treba predlog SD še dodelati, saj v stranki ne pristajajo, da bi status žrtve vojnega nasilja lahko dobili mobiliziranci v nemško vojsko.

Za DeSUS je "sprejemljivo vse, kar pomeni širši konsenz v parlamentu", je povedal predsednik stranke Karl Erjavec. V stranki bi se strinjali tako s koalicijskim predlogom, ki ne bi omogočal, da bi sodelavec okupatorja dobil status žrtve vojnega nasilja, kot s predlogom SD. Bistveno je, da se zakon sprejme s čim višjim soglasjem vseh parlamentarnih strank, pravi Erjavec, ki meni, da je treba vprašanja, ki obremenjujejo slovenski narod, rešiti vsaj do konca mandata.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.