Sodišče nadzorovalo, zdaj bo plačalo

Foto: Žurnal24 (Foto: Istockphoto)
Okrožno sodišče v Ljubljani je nezakonito preverjalo telefonske klice svojih zaposlenih v zvezi z napadom na sodnico Lukanovo.
Oglej si celoten članek

Urad informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar  je odgovorni osebi Okrožnega sodišča v Ljubljani izrekel globo v višini 1660 evrov zaradi nezakonitega zbiranja in obdelave osebnih podatkov. Kršitelj je podatke zbiral za ugotavljanje, katera oseba na sodišču je komunicirala z novinarjem v zvezi z eksplozijo bombe na stanovanjski hiši sodnice Katarine Turk Lukan.

Po podatkih, ki so prišli v javnost, naj bi vodstvo sodišča preverjalo klice sodnice Lee Habjanič oziroma njene stike z Dnevnikovim novinarjem Rokom Praprotnikom, in sicer zaradi odtekanja informacij, povezanih s preiskavo napada na sodnico Lukanovo.

Kot pojasnjuje informacijski pooblaščenec, je kršitelj osebne podatke o opravljenih klicih z mobilnega telefona, kot so datum, čas in trajanje klica ter telefonska številka, s katero je bil klic opravljen, od mobilnega operaterja pridobil za namene dokumentiranja poteka medsebojnega obveščanja v zvezi z eksplozijo bombe na stanovanjski hiši omenjene sodnice, ki se je zgodila na začetku novembra.

Nadzor Okrožnega sodišča v Ljubljani je predsedniku višjega sodišča Jerneju Potočarju na začetku decembra naročilo tudi ministrstvo za pravosodje. Naložilo mu je tudi, naj predloži podatke o poslovanju ljubljanskega okrožnega sodišča in o delu njegovega predsednika Andreja Barage v zadevah sodne uprave, povezanih s preverjanjem izpiskov telefonskih klicev zaposlenih na sodišču.

Sodišči previdno
Z ljubljanskega okrožnega sodišča so pojasnili, da bo Baraga informacijski pooblaščenki v zakonitem roku podal zahtevo za sodno varstvo. Na ljubljanskem višjem sodišču pa pojasnjujejo, da Potočar z odločbo še ni seznanjen in je zato tudi ne more komentirati, bo pa to predvidoma lahko storil v ponedeljek.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.