Socialni delavki še enkrat na izpit

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Inšpektor razlogov za kazensko odgovornost zaradi nevestnega dela ne ugotavlja. Munc: To je le birokratski bla bla.
Oglej si celoten članek

Dve delavki centrov za socialno delo, ki sta po ugotovitvah socialne inšpekcije pomanjkljivo izvajali varstveni nadzor nad pogojno izpuščenim očetom, preden je slednji marca letos iz devetega nadstropja stolpnice na Zaloški cesti v Ljubljani vrgel svojo petletno hčerko in nato skočil še sam, bosta morali vnovič opravljati del strokovnega izpita.

Socialna inšpekcija je v izrednem inšpekcijskem nadzoru centrov za socialno delo v Črnomlju in Ljubljani namreč ugotovila, da sta delavki pomanjkljivo izvajali varstveni nadzor. "Iz odločitve sodišč, da se obsojenec pogojno odpusti z varstvenim nadzorstvom in imenovanjem delavke CSD Črnomelj za svetovalko, ki bo izvrševala varstveno nadzorstvo, bi morala ta delavka z obsojencem izdelati načrt varstvenega nadzorstva z vsebinsko in časovno opredelitvijo navodil, ki jih je odredilo sodišče," pojasnjuje Boris Ružič z inšpektorata.

Munc: Birokratski bla bla

Čeprav tak pisni dogovor ni bil sklenjen, je obsojenec po ugotovitvah inšpekcije "vsak teden obiskoval konkretno določene programe za povzročitelje nasilja" in tako "v celoti spoštoval odločitev sodišča o izvajanju varstvenega nadzora". "Interpretacija laične javnosti, da varstveno nadzorstvo pomeni vsakodnevno 'nadziranje' gibanja in življenja obsojenca, je napačna," komentira Ružič in ponavlja ugotovitve nadzora, da "strokovni delavci niso mogli preprečiti tragičnega in nerazumljivega dejanja očeta". Razlogov za vložitev kazenske ovadbe zaradi nevestnega dela, h kateri je minuli teden pozval Matic Munc iz Svetovalnice Akcija, tako po njegovi oceni ni.

Zgolj "protokolarne" nepravilnosti, ki jih je ugotovil inšpektor, so po prepričanju Munca le birokratska "akrobacija", s katero so inšpektorji zakrili nepravilnosti. "Uradna oseba, ki zavestno krši zakone ali druge predpise, opušča svoje nadzorstvo ali kako drugače nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi morala in mogla predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega (...),  se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta," navaja besedilo iz kazenskega zakonika. Prepričan je, da je za tak sum obstajalo dovolj indicev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.