Slovenski vojaki na poti v Afganistan

Foto: Žurnal24 14. slovenski kontingent bo za svoje delovanje uporabljal štiri srednja oklepna
59 slovenskih vojakov se bo pridružilo ostalim kolegom, ki so že v Afganistanu. Danes so skupaj z devetimi ameriškimi vojaki odpotovali z mariborskega letališča proti Heratu.
Oglej si celoten članek

V zgodnjih urah je na šestmesečno mednarodno operacijo sil Isaf v Afganistan odpotovala glavnina 14. slovenskega kontingenta. 59 pripadnikov kontingenta, med njimi devet pripadnikov nacionalne garde Kolorada, se bo pridružilo ostalim v Shindadu na zahodu Afganistana, bazi Arena ter Stone v Heratu, nekaj pa poveljstvu Isafa v Kabulu.

Slovenski vojaki se v Afganistan odpravljajo na podlagi sklepa vlade in odredbe ministrice za obrambo Ljubice Jelušič.

"Pripadniki 14. slovenskega kontingenta, ki ga sestavlja 88 pripadnikov iz različnih enot SV in civilna strokovnjaka, bodo v operaciji Isafa izvajali mentoriranje pripadnikov afganistanske nacionalne vojske (ANA) v pehotnem bataljonu in bataljonu za bojno podporo, zagotavljali podporo in zaščito mentorskim skupinam ter nacionalno logistično podporo in delovali v sestavi poveljstev Isafa ter regionalni obnovitveni skupini regionalnega poveljstva Zahod," so sporočili s Slovenske vojske (SV) in dodali, da je v skupino za mentoriranje (OMLT) in enoto za podporo vključenih tudi 11 pripadnikov nacionalne garde Kolorada.

V programu OMLT, ki je ključni prispevek sil ISAF k razvoju afganistanske vojske, sodeluje 27 držav. S prevzemom odgovornosti za vodenje lastnega OMLT bodo inštruktorji mentorji SV sodelovali v vseh fazah usposabljanja afganistanske vojske, vključno s spremljanjem enote afganistanske vojske v bojne operacije.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.