Slovenija ne blokira pogajanj Hrvaške z EU

Foto: Žurnal24 rupelBOBO-dolga
Slovenija ne blokira nobenega poglavja v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU, je v Bruslju poudaril vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel.
Oglej si celoten članek

Vsi skupaj si želimo, da bi bila Hrvaška uspešna pri spoštovanju evropskih načel in napredovanju na poti v EU, je še dejal Dimitrij Rupel.

 

Podpis sporazuma s Srbijo

Po Ruplovih ocenah bi se lahko EU konec aprila v Luksemburgu dogovorila za podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo.

"Slovenija ima kot vse druge države članice nekatera vprašanja, vzame si čas za premislek, lahko tudi nasprotuje odpiranju ali zapiranju kakšnega poglavja, ampak to je vse v skladu bodisi z našimi pravicami bodisi z zakoni, ki vladajo v EU," je pojasnil. "Mnoge države imajo svoja vprašanja, svoje pripombe, tudi Slovenija," je dodal.

Tako se je minister odzval na navedbe hrvaške strani, da Slovenija tudi po rešitvi problema zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu še vedno blokira pogajanja Hrvaške z EU. Slovenija že nekaj časa zadržuje odpiranje dveh pogajalskih poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU, je pred dobrim tednom ocenil hrvaški predsednik Stipe Mesić za hrvaški radio.

Hrvaška bo 21. aprila v Bruslju odprla dve novi poglavji v pristopnih pogajanjih z EU, med slovenskim predsedovanjem pa hrvaška stran računa še na odprtje štirih ali petih poglavij. Hrvaška je doslej odprla 16 od 35 poglavij ter začasno zaprla dve. Hrvaška stran sicer napoveduje, da bo do konca leta odprla vsa poglavja.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.