Slovenec na Kanarskih otokih s sekiro napadel domačine

Foto: Počitnice.si
Foto: Počitnice.si
Potem ko so Španci našim oblastem izročili Kamničana Saša Škvorca, je bil v Ljubljani obsojen zaradi davčne zatajitve v višini 638.000 evrov in pranja denarja. Njegovo pritožbo je včeraj obravnavalo višje sodišče v Ljubljani.
Oglej si celoten članek

Nekdanji kamniški podjetnik Sašo Škvorc se očitno ni hotel soočiti s kazenskim postopkom na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi davčne utaje in pranja denarja, zato se je umaknil na sončni Tenerife, največji Kanarski otok, v upanju da ga kljub razpisani mednarodni tiralici ne bodo našli. A tam se mu ni izšlo: v mestu Arona se je vselil v zapuščeno poslopje, kar pa lastnikov ni razveselilo. Med zadnjim sporom februarja lani naj bi 46-letni Škvorc celo pograbil sekiro in to je pripeljalo do njegove aretacije. Le dan kasneje so španski policisti prijeli še njegovo, prav tako iskano 65-letno znanko Ireno Vrtačnik iz občine Vodice.

Foto: Tomaž Skale/Dnevnik sašo Škvorc V Srbiji naj bi delali brikete

Škvorc je bil v Sloveniji v preteklosti že obsojen zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe, preprodaje drog in ponarejanja listin, tokrat pa so mu sodili, ker je, tako narekuje obtožnica, kot zakoniti zastopnik Zavoda Arena B52, filmska produkcija, s predložitvijo mesečnih davčnih obračunov za junij in avgust 2012 za fiktivne račune drugih družb uveljavljal vračilo vstopnega DDV, prvič za 287.600 in drugič za 350.388 evrov. Ljubljanska davkarija mu je res nakazala denar, ki naj bi ga zatem velik del še "opral": 100.000 evrov je nakazal Vrtačnikovi kot posojilo, 320 tisočakov pa družbi Sporočilo 14 v lasti Tomaža Režka za pripravo projektne dokumentacije za (navidezno) proizvodnjo lesnih briketov v Srbiji ter za solarno elektrarno Krvavi Potok

Vrtačnikova in Škvorc sta se zelo dobro poznala, saj je je od nje kupil podjetje Iluvizija in ga preimenoval v Zavod Arena B52. Kot direktor je upravljal s financami, a je sodniku Martinu Jančarju zatrjeval, da je vse niti še naprej vlekla Vrtačnikova. Ta je bila sicer sprva obtožena skupaj s Škvorcem in Režkom, vendar je tožilstvo nazadnje obtožnico zoper njo umaknilo. Tudi v Španiji so jo aretirali zaradi druge zadeve: naše oblasti so jo iskale zaradi izvršitve kazni leto in pol zapora, ki jo je dobila zavoljo goljufije – svojo žrtev je opetnajstila za skoraj 150.000 evrov.

Bojim se za svoje življenje

Režek je bil že pred časom zaradi pranja denarja obsojen na slabi dve leti zapora, Škvorc pa je oktobra lani dobil enotno kazen štirih let rešetk ter stransko denarno v višini 3000 evrov. Vrniti mora tudi 314.097 evrov, nekaj denarja so našli še pri Režku, banka pa je pravočasno blokirala 219 tisočakov.

Ker pa Škvorc vztraja pri svoji nedolžnosti, sta se z zagovornikom, odvetnikom Petrom Kobentarjem, pritožila na višje sodišče. Na včerajšnji obravnavi, ki je zaradi znanega pomanjkanja pravosodnih policistov potekala prek videokonference, je Kobentar med drugim zatrdil, da je njegov klient ravnal po navodilih Vrtačnikove in bil ob tem naiven in zaveden: "Zato nam ni jasno, zakaj ni bila obtožena. To je, milo rečeno, nenavadno."

Svojo plat je predstavil tudi Škvorc, trenutno priprt v mariborskem zaporu: "Strah me je za svoje življenje, da me kdo obišče in zada končni udarec, da se ne razkrije dejansko stanje in dejanski akterji."

S Kobentarjem se zavzema za svojo oprostitev ali vnovično sojenje, vendar nikakor ne v Ljubljani ali Kranju, kjer naj ne bi mogel upati na zanj pravično sodbo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:09 9. Oktober 2024.

    Najbolj zaje*** kriminalca,da o njem ne pišeš ničesar

  • 07:54 9. Oktober 2024.

    Lahko vzameš Slovenceljna iz Slovenije, ne moreš pa vzet Slovenije iz Slovenceljna.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.