Sindikati bodo vložili tožbo

Foto: Sinidkat policistov Slovenije
Foto: Sinidkat policistov Slovenije
S tem ko je vlada zavrnila pogajanja s Sindikatom policistov Slovenije, so izpolnjeni vsi formalni pogoji za vložitev tožbe, s katero bo sindikat zahteval izplačilo razlike regresa, ki je nastala zaradi sprejetja zakona za uravnoteženje javnih financ.
Oglej si celoten članek

Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012 je namreč predvideval izplačilo regresa za letni dopust pri plači za april v višini 692 evrov, medtem ko je vlada s sklepom najprej zamaknila izplačilo regresa in ga z varčevalnim zakonom nato tudi znižala.

Sindikati so v skladu s predpisanimi postopki vladi najprej pisno predlagali pogajanja o izplačilu regresa, a je vlada pogajanja zavrnila. V odgovoru sindikatu, ki ga je vlada sprejela danes, namreč navaja, da se z njimi ne more pogajati za izplačilo regresa za letni dopust v drugačnem roku oziroma v drugačni višini, kot to določata zakon za uravnoteženje javnih financ in interventni zakon.

Sindikat bo zato na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani prihodnji teden vložili kolektivno tožbo za izplačilo razlike v višini regresa, zmanjšanega z varčevalnim zakonom.

Kot je ponovil Zoran Petrovič, sta tako interventni kot varčevalni zakon začela veljati že po tem, ko bi morala vlada v skladu z omenjenim dogovorom o prejemkih javnih uslužbencev regres izplačati, ker ima dogovor po pravnih mnenjih, ki jih je pridobil sindikat, naravo kolektivne pogodbe, pa v to pravico vlada ne bi smela poseči kar s sklepom vlade. Petrovič pričakuje, da bo sodišče javnim uslužbencem pritrdilo.

Sporna tudi po mnenju ZSSS

Višina letošnjega regresa je sporna tudi po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki na ustavnem sodišču izpodbija določbe glede regresa v zakonu za uravnoteženje javnih financ. Generalni sekretar Pergama Jakob Počivavšek je za STA napovedal, da najverjetneje ne bodo vložili individualnih tožb, ampak bodo tudi oni zahtevali presojo ustavnosti teh določb. Kot je pojasnil, glede na dosedanjo prakso redna sodišča v primeru zahteve za ustavno presojo spornih določb z razpisom obravnav počakajo na odločitev ustavnega sodišča.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije pa so že pred časom napovedali, da se bodo glede vložitve odločili takoj po izplačilu znižanega regresa, ki ga je po zakonu o delovnih razmerjih treba izplačati do 1. julija. Takrat se bodo odločili, ali bo tožba kolektivna, vzročna ali skupinska.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.