Šilce na dan je lahko zdravo

Foto: Žurnal24 Alkohol ima v zmernih količinah pozitivne učinke na človekovo zdravje.
Zmerno pitje alkohola v zrelih letih lahko obvaruje pred boleznijo arterij na nogah, kaže ameriška študija.
Oglej si celoten članek

Arterijska bolezen nog je stanje, ko se arterije na nogah zožijo ali pa pretok krvi skoznje ovira maščoba, ki se nabira v njih. Tako se pri bolniku zaradi zamašenih ali otrdelih žil zmanjša prekrvavljenost nog, gležnjev in stopal, kar se čuti v obliki sprememb barve kože, bolečin in otrdelosti nog.

Znanstvena raziskava, ki je potekala sedem let in pol in je vključevala 5.635 starejših ljudi je pokazala, da imajo ljudje, ki na teden spijejo od enega do 13 enot piva, kozarcev vina ali žganih pijač, 44 odstotkov manj možnosti za obolenje nožnih arterij od njihovih vrstnikov, ki alkohola ne uživajo ali pa z njim na drugi strani pretiravajo nad omenjeno ravnjo.

Prav tako zmerno uživanje alkohola pozitivno vpliva na nižanje pritiska v arterijah, ki je še en pokazatelj kardiovaskularnih bolezni.

Kljub temu pa raziskava še zdaleč ni bianco menica za brezskrbno predajanje alkoholnim užitkom, opozarja eden izmed avtorjev, izraelski zdravnik Kenneth J. Mukamal. Pitje alkohola ima namreč lahko številne druge vplive na zdravje ljudi, še posebej pri starejših, ki jemljejo različna zdravila. Takšni bolniki se morajo glede zauživanja alkohola posvetovati z zdravnikom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.