Še vedno so ogroženi

Foto: Žurnal24 Kolesarji so v prvih sedmih mesecih letos povzročili 92 nesreč od 209, v katerih
Kilometrina. Zoran Janković je v celem mandatu zgradil 17,5 kilometra novih kolesarskih stez, letos tri.
Oglej si celoten članek

Do konca julija so v prometnih nesrečah umrli štirje kolesarji, 22 pa jih je bilo hudo poškodovanih, je povedala Maja Adlešič z ljubljanske policijske uprave. Kot je dejala, na slabšo prometno varnost vpliva tudi pomanjkljiva prometna infrastruktura. “Zato kolesarji uporabljajo površine, namenjene motoriziranemu prometu, in so tako bolj izpostavljeni nevarnosti,” je razložila.

MOL in kolesarji
Načrti. Konec septembra je na križišču Karlovške in Zoisove ceste predvidena ureditev kolesarskega otoka, na katerem se bodo kolesarji lahko razvrščali pred avtomobili, pravijo na ljubljanski občini. Letos so uredili steze na štirih ulicah, postavili 220 stojal za kolesa in šest nadstrešnic.

Da bi morale biti kolesarske poti bolj urejene, meni Gašper Žemva, predsednik Ljubljanske kolesarske mreže. “Trenutno je vodenje kolesarjev skozi naša križišča urejeno tako, da se kolesarji počutimo, kot da se nekdo norčuje iz nas,” je dodal.

Letos tri kilometre stez
V štirih letih je Mestna občina Ljubljana (MOL) na novo uredila približno 17,5 kilometra kolesarskih stez, od tega letos dobre tri kilometre. Trenutno gradijo stezo na Cesti 27. aprila, letos pa je v načrtu spojitev kolesarske steze na Tbilisijski ulici in označitev steze pri botaničnem vrtu. Kolesarji pa še vedno čakajo na začetek delovanja novega sistema izposoje koles Mestno kolo.

Kako bi županski kandidati poskrbeli za kolesarje

Milan Hosta (Foto: Anže Petkovšek)

Milan Hosta, Zares
"Nadaljeval bi projekt Civitas Elan, z enosmernimi ulicami bi dobil prostor za kolesarje. Za njihovo zaščito bi na cestišče postavil robnike ali parkirne prostore."

Meta Vesel Valentinčič, DeSUS
"Potrebna je reorganizacija kolesarske mreže, da steze ne bi bile del glavnih ulic, temveč se za kolesarje uporabi vzporedne neobremenjene ulice."

Janez Žagar, SLS
"Čim prej bi uredil dvosmerne kolesarske poti, kjer je to mogoče, steze dokončno uredil na vseh mestnih vpadnicah ter jih sklenil v smiselno omrežje."

Mojca Kucler Dolinar, NSi
"Nekatere obstoječe steze bi nadgradili ali obnovili, gradili nove, z njih pa umaknili motoriste. Vsaj eno obrežje Ljubljanice bi uradno namenili kolesarjem."

Jože Joc Javornik, Slovenska unija
"Kolesarske poti bi uredili tako, da bi bila vožnja mogoča od mestnih vpadnic do središča mesta, zgradili bi vmesna kolesarska postajališča."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.