Še vedno nočejo pokazati dokumentov o ograji

Foto: T. L.
Foto: T. L.
V Transparency International (TI) Slovenia so ogorčeni nad potezo Zavoda RS za blagovne rezerve.
Oglej si celoten članek

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve (Zavod) se je namreč odločil, da sproži upravni spor zoper odločitev informacijske pooblaščenke, ki mu nalaga razkritje vseh dokumentov glede nakupov t.i. tehničnih ovir na meji s Hrvaško v letih 2015 in 2016. Informacijska pooblaščenka je namreč odločila, da mora zavod javnosti omogočiti dostop do zahtevanih dokumentov.  "TI Slovenia pričakuje, da bo upravno sodišče v tokratnem primeru odločilo dovolj hitro in omogočilo hiter dostop do informacij. Skladno z mednarodnimi standardi je zapoznel dostop do informacij namreč enak zavrnitvi," so sporočili iz organizacije.

V organizaciji so zaskrbljeni tudi nad dejstvom, da je vlada zavrnila njihov zahteve po umiku stopnje tajnosti s sklepov vlade, ki spreminjajo ali dopolnjujejo program dela zavoda v delu, ki se nanaša na oblikovanje zalog varnostne žične ograje ali drugih zaščitnih ovir (ZTO) in so ključne za ugotavljanje smotrnosti in pravilnosti posla Zavoda. Informacijska pooblaščenka je odločila, da mora vlada umakniti stopnjo tajnosti z delov, ki se nanašajo na nakup zaščitnih tehničnih ovir.

Posli z državo Dobičkonosni državni posli podjetja Minis: Od blokiranih računov do vrtoglavih dobičkov

"Pozivamo Vlado, da čim hitreje izvrši odločbo Informacijske pooblaščenke in javnosti končno omogoči vpogled v ozadje omenjenih nakupov. Takšno ravnanje je še toliko bolj smiselno glede na pretekle izjave Vlade o krepitvi odprtosti in transparentnosti postopkov javnega naročanja ob nakupu novih t.i. tehničnih ovir," je povedala dr. Alma Sedlar, predsednica TI Slovenia. "Dolgotrajnost postopkov onemogoča izvajanje nadzorne funkcije civilne družbe in še dodatno zmanjšuje transparentnost porabe javnih sredstev in posledično šibi že tako omajano zaupanje državljanov v delovanje javnih institucij," meni Sedlar.

Slovenija "Kako lahko podjetje s takšnimi referencami dobi milijonski posel?"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.