S tehnologijo nad zaostanke

Foto: Žurnal24 Na jeseniškem sodišču pravijo, da dobivajo vse več predlogov za rubež nepremični
E-pravosodje. Zaradi glasovnega snemanja skoraj pol krajše obravnave.
Oglej si celoten članek

Minister za pravosodje Aleš Zalar zaradi tehnoloških novosti napoveduje krajše obravnave, manj zaostankov in manj stroškov.

Nič več povzemanja pričanj
Od oktobra je v vseh 352 razpravnih dvoranah sodišč omogočeno glasovno snemanje narokov. Po prvih ugotovitvah so se naroki, ker ni več treba povzemati povedanega za zapisnik, skrajšali za 40 odstotkov. Ker bodo lahko zato sodniki razpisali več obravnav v istem času, naj bi se skrajšali tudi sodni zaostanki. Jeseni, v drugi fazi projekta, naj bi prenehali izdelovati tudi prepise. “S tem bomo močno privarčevali pri administrativnem kadru in stroških,” je poudaril Zalar.

Zastonj do potrdila
Pridobitev
. Spletno digitalno potrdilo je mogoče dobiti brezplačno. Na upravni enoti se je treba oglasiti z osebnim dokumentom s fotografijo in izpolniti zahtevek. Potrdilo se prevzame z dvema gesloma; eno pride po elektronski, drugo pa s priporočeno pošto.

Manj stresno pričanje otrok
Maja naj bi zaživelo 11 razpravnih dvoran na okrožnih sodiščih z nameščeno videokonferenčno opremo in 11 tako opremljenih otrokom prijaznih sob na centrih za socialno delo. Tako bo otrokom omogočeno lažje in manj stresno pričanje tako v kazenskih kot civilnih postopkih. Ta oprema bo nameščena tudi v zaporu na Dobu in na skriti lokaciji policije.

E-vpis v zemljiško knjigo
“S 1. majem bo omogočen elektronski dostop vsakemu državljanu z digitalnim potrdilom, da bo lahko neposredno predlagal vpis stvarne pravice v zemljiški knjigi,” je povedal Zalar.

Med novostmi, ki so že zaživele, je Zalar izpostavil prenovljeno centralno kazensko evidenco. V našo evidenco se bodo samodejno vnašali podatki iz kazenskih evidenc držav Evropske unije, za izpiske iz nje pa lahko državljani po novem oddajo tudi e-vlogo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.