Roparji na prostosti uživajo svoj plen

Foto: Žurnal24
Tri leta po ropu banke SKB v Ljubljani le še malokdo verjame, da bo policija kdaj našla storilce.
Oglej si celoten članek

V noči z 31. oktobra na 1. november so najmanj trije zamaskirani in z dolgocevnim orožjem oboroženi moški s pomočjo vstopnih kod vstopili v stavbo banke na Slovenski cesti, onesposobili in zvezali oba varnostnika ter nato do jutra vlamljali v sefe ter iz njih pobirali dragocenosti. Ker so bili sefi v najemu posameznikov, ti pa niso bili dolžni sporočiti njihove vsebine, točna višina škode ni bila nikoli ugotovljena, ve se le, da je segala v milijonske zneske.

Roparji so vlomili v 427 sefov, pri čemer se zdi, da niso vlamljali naključno. Okoli 6. ure zjutraj so pobegnili z belim dostavnikom in osebnim avtomobilom, ki je bil v lasti enega od zvezanih varnostnikov. Slednjima se je uspelo osvoboditi vezi in poklicati policijo, a so takrat roparji že izginili v neznano. Policija je na Orlah pri Ljubljani našla le še zažgan dostavnik, pomagale niso niti zapore cest in meja ter sodelovanje s policijami drugih držav.

Policija na kraju dogodka ni našla uporabnih sledi, ki bi izdale identiteto storilcev. © Finance

 
Preiskava še ni končana
Na podlagi opisa je policija izdelala celo fotorobota, prav tako so javnosti sporočili opis dveh roparjev, ki naj bi med drugim govorila srbohrvaško, a napor ni prinesel uspeha.
Policija o trenutnem poteku preiskave ne daje izjav, in čeprav se po lastnih besedah še vedno intenzivno ukvarja z ropom stoletja, kot se ga je prijelo poimenovanje v javnosti, je upanje na prijetje storilcev dokaj minimalno.


SKB banka je lastnikom sefov v veliki večini povrnila nastalo škodo. Poznejša preiskava je pokazala, da je storilcem delo precej olajšala pomanjkljiva varnostna oprema v banki, saj je bil nadzorni center družbe za varovanje PCA kar v prostorih banke, tako da varnostnika v tem primeru nista imela možnosti za pomoč od zunaj. Družba PCA je zato ostala brez licence, plačati pa je morala tudi kazen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.