Romana Tomc napovedala vojno Marti Kos

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Marta Kos bo danes končno tudi uradno postala slovenska kandidatka za komisarsko mesto. Za potrditev mora dobiti še dvotretjinsko podporo na pristojnem odboru v Evropskem parlamentu, tam pa nanjo preži Romana Tomc.
Oglej si celoten članek

Kandidatka za evropsko komisarko za širitev Marta Kos se bo ob 18. uri predstavila odboru za evropske zadeve, ki bo o njeni kandidaturi podal tudi nezavezujoče mnenje. Predsednik odbora Franc Breznik je sejo sklical včeraj, po tem, ko je od predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen prejel pismo, ki ga je posredovala premieru Robertu Golobu.

Von der Leyen izkoristila svojo pravico

Iz pisma je razvidno, da je von der Leyen izkoristila pogodbeno pravico do svojega soglasja pri imenovanju komisarskega kandata, ker je ocenila, da kandidat Tomaž Vesel ne izpolnjuje pogojev za komisarsko mesto. Von der Leyen ni zahtevala ženske kandidatke in ni politično trgovala z obljubo, da bo Slovenija za zamenjavo dobila boljši resor.

Koalicija ima v odboru za evropske zadeve večino, zato je pričakovati, da bo Marta Kos dobila pozitivno mnenje odbora. Vlada bo nato von der Leyen lahko posredovala uradne predlog o kandidaturi Marte Kos za evropsko komisarko.

Slovenski poslanci SDS nezadovojni

Čeprav Urula von der Leyen še večeraj ni imela uradnega potrdila glede slovenske kandidatke pa je ob predstavitvi sestave nove Evropske komisije vseeno sporočila, da bo slovenska kandidatka Marta Kos pristojna za resor širitve. Marta Kos mora pred tem prestati še zaslišanje pred pristojnim odborom v Evropskem parlamentu, kjer za potrditev potrebuje dvotretjinsko podporo. 

Kot poroča Delo, je objava imena Marte Kos ob resorju širitve sprožila veliko nezadovoljstva pri evropskih poslancih iz stranke SDS, saj so to potezo ob zavedanju, da postopek potrditve kandidatke v Sloveniji ni končan, vzeli kot nezaupnico njihovemu delu znotraj politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP).

Iz EPP prihaja tudi Ursula von der Leyen, ki je poslanci SDS iz Slovenije po njihovih navedbah na tajnem glasovanju niso podprli. Kljub temu so zavrnili možnost, da bi odšli iz EPP, vodja slovenske delegacije v EPP Romana Tomc je celo sporočila, da ostajajo trdno jedro EPP.

Ob imenovanju kandidatke Marte Kos pa je Tomc iz Strasbourga sporočila, da je bil postopek imenovanja slovenskega kandidata sramoten. "Resor je zanimiv, lahko veliko obeta, ampak kaj se bo zgodilo, danes ne moremo napovedovati. Videli bomo čez pet let, koliko novih držav Zahodnega Balkana bo postalo članic EU. Po tem bomo sodili uspešnost misije Slovenije na tem področju," je komentirala Tomc. Postopek postavljanja slovenske komisarke pa da je bil za Slovenijo ponižujoč. 

Tomc: "O tem jo bo treba dobro izprašati"

Na omrežju X je nato Janševa poslanka Romana Tomc zapisala še: "V resor dodeljen poleg Zahodnega Balkana spada tudi Ukrajina. Iz izjav M. Kos bi lahko sklepali, da je izrazito prorusko usmerjena. To je problem. Ne vemo niti za njena stališča in povezave z Zahodnim Balkanom. V razpravi na pristojnem odboru bo treba to podrobno pojasniti." S tem je Tomc, ki je tudi ena od podpredsednic EPP, že napovedala, da poslanci SDS slovenske kandidatke pred zaslišanjem ne bodo podpirali, ampak bodo šli v nasprotno smer.   

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 43

  • 09:30 19. September 2024.

    Evropa ni Slovenija, da bi slepo podprli udbašico.

  • 07:19 19. September 2024.

    Mislim, da bi najprej morali odstreliti to Tomčevko, ki je v EU največja Sramota za Slovenijo. AMEN!!!!

  • 19:22 18. September 2024.

    Slovenija bo uspešna, če ne bo nobena od teh težav oz. držav sprejeta v EU...ni kaj pojasnjevat.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.