Roboti spremenili vedenje ščurkov

Foto: Žurnal24 Ščurki vsiljivcev niso prepoznali.
Roboti v velikosti ščurkov, ki so jih znanstveniki vstavili med kolonije pravih ščurkov, so spremenili vedenje teh žuželk, je pokazala pred kratkim objavljena študija.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki so med kolonije živih ščurkov vstavili nekaj robotov, ki so skupaj z drugimi sprejemali razne odločitve. Izkazalo se je, da so roboti lahko nadzirali skupinske odločitve in povzročili neplodno in nerazumno vedenje, ki ga sicer pri skupinah ščurkov ni opaziti.

Jose Halloy z univerze v Bruslju in njegovi sodelavci so uporabili robote v velikosti ščurkov, ki pa jim po obliki niso bili podobni. "Glede na to, da smo tako vedenje opazili pri skupinah živih živali od insektov do vretenčarjev, je študija pokazala, da bi lahko avtonomne robote uporabili za preučevanje in nadzorovanje skupinskega vedenja," so Halloy in njegovi sodelavci zapisali v raziskavi, ki so jo v petek objavili v reviji Science.

"Ti rezultati dokazujejo, da bi lahko uporabljali inteligentne avtonomne naprave, da bi z njimi preučevali in nadzirali vzorce vedenja živali, ki živijo v skupinah," so še dodali znanstveniki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.