Angleški znanstveniki so namreč rastlinam uspešno vcepili gen morskih organizmov, ki proizvajajo te
življenjsko pomembne snovi. S takimi rastlinami bi se lahko učinkoviteje borili proti svetovnim
zdravstvenim problemom, kot je debelost. Omega 3 maščobne kisline namreč učinkovito preprečujejo
bolezni srca, težava je le, da so samo v ribah, kot so losos, skuša ali slanik, ki pa jih ljudje
premalo jedo.
Omega 3 maščobnih kislin ne proizvajajo ribe, temveč mikrobi, s katerimi se ribe
prehranjujejo. Gen teh organizmov nameravajo znanstevniki vcepiti v oljno ogrščico in druge
poljščine, ki se uporabljajo kot hrana za živino in perutnino. Živali bi nato proizvedle meso,
mleko in jajca, obogatene s temi "dobrimi" maščobami.
"Stvar dokazano deluje, saj so testne rastline, ki smo jih gensko spremenili, sintetizirale
želena olja," je dosežek pojasnil vodja raziskovalcev na raziskovalnem institutu Rothamsted v
Harpendenu profesor
Jonathan Napier. Raziskovanje seveda še ni dokončano, saj želijo znanstveniki
količine proizvedenih olj kar se da povečati.
"Za dovoljenje za omejeno sejanje in gojenje takih rastlin bomo najbrž zaprosili v treh do
štirih letih," je potrdil Napier.
Napier je prepričan, da bodo ljudje kljub splošnemu odporu proti gensko spremenjenim
organizmom sčasoma uvideli koristnost takih rastlin. Količina rib drastično upada, kar postaja
velik prehranski problem, opozarja Napier. Poleg tega so morja vedno bolj onesnežena, zato ribe
pogosto vsebujejo strupene snovi, kot so dioksini. Čeprav so ribe na splošno zelo zdrave, je lahko
tako njihovo uživanje zaradi zastrupljenosti izredno škodljivo, predvsem za nosečnice. Gensko
spremenjene rastline in posledično meso ter mlečni izdelki bi lahko uspešno nadomestili ribe ter
druge, kemično pridelane nadomestke z omega 3 kislinami.
Ribe bomo črtali z jedilnika
Izredno zdrave omega 3 maščobne kisline, ki smo jih doslej našli le v morskih ribah, bodo po novem vsebovale tudi rastline in celo meso, mleko ter jajca.