Referendum na tehtnici ustavnega sodišča

Pokojninska reforma. Ustavni sodniki so ugotavljali, ali bi njena neuveljavitev povzročila neustavne posledice.
Oglej si celoten članek

Ustavni sodniki so začeli razpravo o tem, ali bi z odložitvijo uveljavitve oziroma zavrnitvijo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju nastale protiustavne posledice. Kot so za Žurnal24 pojasnili na ustavnem sodišču, so se sodniki seznanili z argumenti vlade in sindikatov. Kdaj točno bodo sprejeli dokončno odločitev, pa še ni znano.

Spomnimo: poslanci s prvopodpisanim Dušanom Kumrom (SD) so pobudo za presojo referenduma o pokojninski reformi ustavnemu sodišču posredovali sredi januarja, s čimer je bilo tudi prekinjeno sindikalno zbiranje podpisov za referendum. V prvih petih dneh so sindikati sicer že zbrali dobrih 42 tisoč podpisov, kar je dovolj za razpis referenduma.

Argumenti vlade
Da reformi, ne referendumu. Brez reforme bi nastale resne protiustavne posledice. Zakonsko določenih pokojnin ne bi mogli izplačevati. Primanjkljaj v pokojninski blagajni bi bilo treba pokrivati na račun drugih postavk, denimo zdravstva in šolstva.

Argumenti sindikatov
Ne reformi, da referendumu. Zgolj domneva, da je socialna funkcija države ogrožena, ne pomeni, da obstajajo razlogi za omejitev referenduma. Vzdržnost pokojninskega sistema je možno zagotoviti tudi drugače, ne le z dvigom pokojninske dobe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.