'Realen vstop Hrvaške v EU čez tri leta'

Foto: Žurnal24 Premierja na vsakem srečanju poudarjata veliko osebno in meddržavno prijateljstv
Hrvaški pogajalci računajo na vstop Hrvaške v EU leta 2012. SLS predlaga odstranitev hrvaških kontrolnih točk na Sečovljah in Hotizi. Mesić je pohvalil Kosorjevo.
Oglej si celoten članek

SLS bo ob nadaljevanju razprave na skupni seji parlamentarnih odborov za zunanjo politiko in zadeve EU, predlagala dodatni sklep, ki bo določal, da v skladu z izjavo Hrvaške, da so vsi dokumenti in dejanja po 25. 6. 1991 nični, slovenska vlada zahteva od Hrvaške takojšnjo odstranitev kontrolnih točk na Sečovljah in Hotizi, hrvaških školjčišč v Piranskem zalivu in med drugim vseh mejnih znamenj, ki jih je na slovenskem ozemlju postavila hrvaška stran.

SLS pričakuje, da bodo člani odborov podprli tudi stališče, da se hrvaška pogajanja za vstop v EU nadaljujejo potem, ko bo Hrvaška v skladu s svojo izjavo umaknila nezakonito postavljene objekte in druga mejna znamenja na slovenskem ozemlju. SLS podpira vstop Hrvaške v EU, vendar potem, ko se bo popolnoma umaknila z nezakonito zasedenih delov ozemlja in morja republike Slovenije.

Dogovor pomeni veliko spodbudo za vse pogajalce
Hrvaška premierka Jadranka Kosor se je v Zagrebu sestala s člani skupine hrvaških pogajalcev z EU. Njen vodja Vladimir Drobnjak je po srečanju izrazil zadovoljstvo s petkovim srečanjem Kosorjeve s slovenskim premierom Borutom Pahorjem in izrazil optimizem glede pristopnih pogajanj z EU. Kot je dejal Drobnjak, do konca leta pričakujejo po možnosti odprtje vseh pogajalskih poglavij, zaprtje velikega števila poglavij ter "dobro dinamiko v pogovorih".

Današnji sestanek je bil po njegovih besedah usmerjen v niz zelo konkretnih vprašanj, bil pa je tudi zelo dobra priložnost za oceno položaja pri posameznih pogajalskih poglavjih ter za dogovor o tem, kako naprej do konca leta. Kot je dejal, so ugotovili, da jim pri veliko poglavjih kaže zelo dobro. Drobnjak je tudi izrazil optimizem glede zaključka pogajanj z unijo in obenem zadovoljstvo s petkovim dogovorom Kosorjeve in Pahorja o nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z EU in o rešitvi spora o meji s posredovanjem EU. Dogovor pomeni veliko spodbudo za vse pogajalce za nadaljnja prizadevanja, je še dejal.

 

Referendum

SLS z zadovoljstvom ugotavlja velik odziv ljudi za zbiranje podpore za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Do 2010 odpreti vsa poglavja
" Zaradi slovenske blokade smo izgubili od šest do dvanajst mesecev. Če bo šlo vse po načrtu, lahko zaključek pogajanj pričakujemo nekje na sredini prihodnjega leta," so si enotni hrvaški pogajalci. Eden od njih predvideva, da bo za prihodnje leto ostalo pet ali šest poglavij, pogajanja pa bi se lahko končala že maja. Vstop v Evropsko unijo je po njihovo tako realen leta 2012, v začetku prihodnjega leta pa bi Hrvaška dobila točen datum vstopa v unijo.

Hrvaška je v tem trenutku pripravljena odpreti devet od preostalih enajstih poglavij, zapreti pa pet od preostalih 26. Po neuradnih podatkih mora vsak pogajalec v naslednjih dneh premierki Kosorjevi predati spisek že opravljenih nalog na svojem področju in kaj je še potrebno storiti pri načrtu, poroča hrvaški Jutarnji list.

Kosorjeva je zabila gol
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je dogovor pozdravil že včeraj zvečer, zadovoljstvo pa je danes ponovil. ''Težko je reči, kdo je največ pridobil z rešitvijo tega vprašanja, zagotova pa je premierka Jadranka Kosor dosegla zadetek,'' je dejal Mesić. ''Vedno smo zahtevali ločitev vprašanja meje in vprašanja vstopa v Evropsko unijo. Če je lahko Slovenija v EU vstopila z nerešenim mejnim vprašanjem, zakaj ne bi smela tudi Hrvaška,'' je še dodal.

V svojem znanem slogu je še pristavil, da bodo Slovenci in Hrvati po rešitvi spora o meji to skupaj proslavili v gostilni, plačati pa bi morali Slovenci, ker so prvi vstopili v EU.

Pahorja čaka odpor na domačem terenu
Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je v današnji izdaji ocenil, da dogovor nakazuje na to, da je slovenska vlada prišla hrvaški 'zelo daleč naproti'. Časnik napoveduje, da lahko Kosorjeva najverjetneje računa na veliko manj notranjepolitičnega odpora kot Pahor. 

FAZ še piše, da je očitno, da je bil pritisk Evropske unije na Ljubljano vse večji. Stališče Hrvaške, da naj bi bila pripravljena umakniti sporne dokumente in upoštevati stanje pred 25. 6. 1991, že dolgo znano.

 

Kdo bo bolj pohvalil Kosorjevo?

Odzivi na dogovor so na Hrvaškem povsem nasprotni odzivom v Sloveniji. Celo največja hrvaška opozicijska stranka SDP je izrazila zadovoljstvo z doseženim. Pozitiven je odmev tudi v hrvaških medijih. Ti so Kosorjevo že razglasili za uspešnejšo, kot sta kdajkoli bila Ivica Račan in Ivo Sanader.

Kritike slovenske opozicije je ne skrbijo
Hrvaška premierka je za HRT dejala, da jim je uspelo dogovor doseči v tako kratkem času zaradi prijateljskega ozračja in tihe diplomacije, ki je v Sloveniji naletela na številne kritike. Poudarila je, da je kritike slovenske opozicije ne skrbijo, prav tako je ne skrbi napoved naknadnega referenduma iz Slovenske ljudske stranke.

Brez podrobnosti
V intervjuju za Večernji list Kosorjeva ni želela razkriti podrobnosti dogovora, temveč je samo še enkrat ponovila poudarke iz izjave, ki jo je poslala švedskemu predsedništvu Evropske unije.

''Menim, da smo odprli novo poglavje v sodelovanju Hrvaške in Slovenije. To je eden od najpomembnejših datumov, saj smo na pragu rešitve. Vse to je za Hrvaško izjemno pomembno, saj se pogajanja nadaljujejo, pričakujemo sklic medvladne konference. Zagotovo bomo zaključili pogajanja in postali članica EU,'' je za Večernji list še dejala Kosorjeva.

Čestitke za dogovor
Dogovor med Slovenijo in Hrvaško je že včeraj naletel na številna evropska odobravanja in pozdrave. Zadovoljstvo je izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki se je včeraj zvečer s Kosorjevo sestala v Stuttgartu. ''S tem dogovorom nihče ni na izgubi, želeli smo ustvariti situacijo, v kateri vsi dobijo. Počasi, a sigurno iščemo model za rešitev spora o meji,'' je ob tem dejala Kosorjeva.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.