Nova zaostritev zaradi Stojmenove Duh

Foto: Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Foto: Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Komisija DZ za nadzor javnih financ je kljub odsotnosti koalicijskih poslancev ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh pozvala k odstopu. NSi Golobu očita, da je koalicijske poslance pozval, naj se seje ne udeležijo. V petek se bo Stojmenova Duh soočila z drugo interpelacijo na račun nakupa računalnikov.
Oglej si celoten članek

Na seji preiskovalne komisije na kateri so obravnavali lanski nakup 13.000 računalnikov, ki je bila že dvakrat preložena, ministrice za digitalno preobrazbo Emlije Stojmenove Duh ni bilo.

Zahtevo za sklic seje je vložila poslanska skupina NSi in je sledila objavi revizijskega poročila računskega sodišča, ki je ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri lanskem nakupu 13.000 prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pri nakupu računalnikov je ministrstvu več priporočil izdala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Koalicijski poslanci na sejo niso prišli, očitki Golobu

Stojmenova Duh se je opravičila, da se seje zaradi neodložljivih obveznosti ne more udeležiti,  je v petek sporočil predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi). Z ministrstva pa so po današnji seji sporočili, da se je ministrica seje želela udeležiti, a da na njej ni mogla sodelovati, saj ta v skladu s poslovnikom zaradi nesklepčnosti ne more potekati. "To, da je seja, ne glede na nesklepčnost, še vedno potekala, je kršitev poslovnika. Posledično to pomeni, da so vsi sprejeti sklepi neveljavni," so poudarili na ministrstvu.

Kljub odsotnosti predstavnikov ministrstva in koalicijskih poslancev so sejo izpeljali, na njej so sodelovali štirje člani komisije iz NSi in predstavnici računskega sodišča. SDS v tem sklicu DZ ni imenovala svojih članov komisije. Aleksander Reberšek NSi je ob tem spomnil, bodo ob 10. uri potekale seje poslanskih skupin, ob 12. pa se bo začela redna septembrska seja DZ. "Težko me prepričate, da v tej stavbi zdaj ni poslancev koalicije," je dejal. Predsedniku vlade Robertu Golobu je očital, da je poklical vodje poslanskih skupin in jim naročil, naj se bojkotira to sejo. Kot je znano, Golob Stojmenovo še naprej podpira. 

Horvat: "To je norčevanje!"

Iz kabineta ministrice za digitalno preobrazbo so sicer v petek sporočili, da se bosta seje namesto Stojmenove Duh udeležila državna sekretarja Aida Kamišalić Latifič in Miroslav Kranjc s sodelavcema. "Torej bi morali danes tukaj sedeti najmanj štirje predstavniki ministrstva, a nobenega ni. Če to ni norčevanje iz parlamentarne demokracije, potem ne vem, kaj sploh je," pa je bil kritičen Jožef Horvat.

Ministrico pozvali k odstopu, poziv neveljaven

Na podlagi ugotovitev računskega sodišča in KPK so v NSi s sklicem seje predlagali sprejetje dveh sklepov, s katerima bi komisija Stojmenovo Duh pozvala k odstopu, predsednika vlade Roberta Goloba pa, da DZ predlaga ministričino razrešitev. Oba sklepa so vsi štirje poslanci NSi na glasovanju podprli.

Dogajanje na komisiji je zaznamovalo tudi začetek redne seje DZ. Vodja poslanske skupine NSi Cigler Kralj je menil, da ministrstvo za digitalno preobrazbo ne spoštujejo poslovnika DZ, s tem ko ne zagotovijo prisotnosti vlade ali njenega predstavnika na sejah komisije za nadzor javnih financ. Povedal je tudi, da je ministrica pred začetkom seje sicer stala pred dvorano, v kateri je potekala seja, vendar se seje ni udeležila. Ministrica je pojasnila, da si je kljub prehodnemu obvestilu, da se seje ne bo mogla udeležiti zaradi neodložljivih ministrskih obveznosti, slednje vendarle uredila tako, da bi se seje lahko udeležila, saj da je želela podati pojasnila. A to po njenih besedah ni bilo mogoče, saj komisija ni bila sklepčna, takšnih sej pa da se skladno s poslovnikom ne more udeleževati. To ne drži, ker poslovnik DZ v nobenem izmed členov ne govori o navzočnosti predstavnikov vlade na sejah delovnih teles v primeru nesklepčnosti. Cigler Kralj je zato predsednico državnega zbora Klakočar Zupančič pozval, naj zagotovi, da se bo spoštovalo poslovnik DZ, in zaščiti integriteto komisije za nadzor javnih financ. Predsednica DZ mu je pojasnila, da je za to odgovoren predsednik komisije. 

Na ministrstvu so v današnjem sporočilu še navedli, da je Stojmenova Duh na seji želela pojasniti, da so bili računalniki nabavljeni po popolnoma enakem postopku javnega naročila kot računalniška oprema za celotno državno upravo, ki se nabavlja že več kot 20 let. Prav tako je želela ponovno poudariti, da namestitev zadnje verzije operacijskega sistema in programov za delo ni dodaten oziroma nov strošek, saj so že od začetka projekta komunicirali, da se bo na prenosne računalnike namestilo odprtokodni operacijski sistem z ustreznimi programi.

Ob tem so še dodali, da so računalniki iz prvega in večine drugega poziva že pri končnih uporabnikih. Računalniki iz tretjega poziva pa bodo razdeljeni jeseni.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 14:25 23. September 2024.

    Jožef daj pohiti domov živina se dere .

  • 13:59 23. September 2024.

    Opozicija postaja vedno bolj uboga in nemočna v svojem početju..

  • 13:02 23. September 2024.

    Pa naj jo že enkrat naženejo,takih nesposobnih ministrov,ki delajo škodo res ne rabimo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.