Protest vojakov zaradi ovir

Foto: Žurnal24 (Foto: Gregor Katič)
Sindikat vojakov Slovenije protestira: pri svojem delu so naleteli na številne ovire, ministrstvo jim je prepovedalo delovanje, dialog z njimi zavračajo ...
Oglej si celoten članek

"Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je v 17 mesecih obstoja in delovanja naletel na številne ovire, zaradi katerih izražamo protest in vas na to želimo javno opozoriti, preden obvestimo ustrezne mednarodne institucije," v pismu predsedniku države Danilu Türku, premierju Borutu Pahorju in predsedniku DZ Pavlu Gantarju piše SVS.

Ministrstvo za obrambo Slovenske vojske ni obvestilo o obstoju Sindikata vojakov Slovenije in ministrstvo s sindikatom ne komunicira, razen prek medijev. Takoj ko smo ugotovili, da je tako, smo to prijavili pristojnemu Inšpektoratu RS za delo zaradi onemogočanja delovanja sindikata v Slovenski vojski. Inšpekcijski nadzor do danes ni bil izveden, vsaj o zaključku nismo bili obveščeni.
SVS

Kot navajajo v pismu, jim je ministrstvo za obrambo delovanje prepovedalo na osnovi zakona o obrambi. Med drugim je ministrstvo v dopisu sindikatu zapisalo, da z njimi nima sklenjene pogodbe in ni reprezentativen. Na te navedbe SVS odgovarja: "Sindikat vojske, obrambe in zaščite z ministrstvom prav tako nima sklenjene pogodbe za delovanje, pa brez težav deluje v Slovenski vojski že več let."

Neodzivna vlada ter inšpektorat
Po njihovih navedbah se na pozive SVS za ureditev nezakonitega stanja glede sistematizacij delovnih mest v Slovenski vojski in nezakonite uredbe vlade o umestitvi pripadnikov Slovenske vojske v plačno lestvico ni odzvala niti vlada. Nedejavni so tudi na inšpektoratu za delo, piše SVS. Tja so namreč podali prijavo zoper ministrstvo za obrambo, ker ministrstvo – razen prek medijev – s sindikatom ne komunicira. "Inšpekcijski nadzor do danes ni bil izveden, vsaj o zaključku nismo bili obveščeni. V tem času je Komisija za preprečevanje korupcije izdala načelno mnenje št. 179, s katerim je takšna ravnanja označila za koruptivna," še dodajajo.

Celotno pismo objavljamo na tej povezavi.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.