Proračun ni tekoči posel

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Vlada je sklenila, da bo predlagala podaljšanje interventnega zakona v leto 2012, ne bo pa se več ukvarjala s spremembami proračuna.
Oglej si celoten članek

Po izglasovani nezaupnici mora vlada do imenovanja nove opravljati tekoče posle. Kaj točno so tekoči posli, ne v stroki ne v javnosti ni enotnih mnenj. Zato se je vlada zbrala na delovnem posvetu, da se dogovorijo, kaj vlada v vmesnem času do imenovanja nove vlade lahko počne in kaj ne.

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je po posvetu dejala, da zakon o interventnih ukrepih sicer posega tudi v leto 2012, a se nanaša predvsem na omejevanje proračunskih odhodkov v letu 2011. Brez sprememb bi prihodnje leto prišlo do dodatnega povišanja proračunskih odhodkov v višini 220 milijonov evrov. Vlada naj bi spremembe zakona sprejela že ta četrtek.

Se pa vlada ne bo več ukvarjala s pripravo sprememb državnega proračuna za leto 2012. Glede novega zakona o javnih financah, s katerim naj bi med drugim omejili zadolževanje države in je že pripravljen, pa je danes prevladalo stališče, da njegova vložitev v parlamentarno obravnavo presega tekoče posle. Kljub temu bo vlada že ta četrtek predlagala nekatere manjše spremembe, je dejala Kamnarjeva.

Vlada je tudi sklenila, da ne bo sodelovala v kampanji pred morebitnim referendumom o družinskem zakoniku, prav tako ne bo predlagala zakona o poroštvu za gradnjo šestega bloka termoelektrarne v Šoštanju. Se pa bo opredelila do predloga zakona o poroštvu, ki ga je pripravila skupina poslancev s prvopodpisanim Bojanom Kontičem (SD), če bo k temu pozvana, je povedala Kamnarjeva.

V dokumentu, ki ga je prejšnji teden pripravila direktorica vladne službe za zakonodajo Ksenija Mihovar Globokar, je zapisano, da vlada v tem času ne more sprejemati novih zakonskih projektov in jih posredovati državnemu zboru v nadaljnji zakonodajni postopek. Mora pa vlada storiti vse, kar je nujno potrebno, da se odvrnejo nepopravljive ali težko popravljive posledice za delovanje države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:23 26. September 2011.

    ...država ne deluje že več kot leto, kakšne posledice???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.