Prodajo več vozovnic, kot je prostih sedežev

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Na vseh železniških omrežjih Evropskih železnic, vključno s Slovenijo, vozijo različni rangi vlakov, ki omogočajo različne vrste vozovnic. Med drugimi tudi take, ki ne zahtevajo obvezne rezervacije sedeža.
Oglej si celoten članek

Nedavno smo na Žurnalu24 predstavili izkušnjo bralca, ki je od madžarske do slovenske prestolnice zaradi zasedenosti vlaka večji del poti moral presedeti na tleh. Ker se je odločil za nakup vozovnice brez rezervacije, ki bi mu zagotovila točno določeno sedišče, je bil primoran svoje mesto poiskati med prostimi sedeži. Ker jih takrat ni bilo, mu ni preostalo drugega, kot da je več kot osemurno pot prestal na tleh.

Slovenija Na vlaku osem ur sedel na tleh

Ob prihodu na železniško postajo v Ljubljani se je nato ustavil na informacijah, kjer je preveril o možnostih pritožbe, ki jih imajo potniki zaradi neprijetne izkušnje potovanja.  

Odgovor sogovornice ga je presenetil: "Gospa je pogled usmerila v vozovnico, proti meni, pa spet v vozovnico in dejala: 'Pa saj ste prišli na končno destinacijo, mi smo svoje delo opravili.' Podučila me je, da je v navadi, da kakšnega vagona ni, in da karta z nerezerviranim sedežem pač ne zagotavlja nikakršnega sedišča. Razen tistega na tleh, seveda.

Foto: Bralec Slovenske železnice Ob dodatnih vprašanjih mu je pojasnila, da lahko prodajo več vozovnic, kot je na vlaku sedišč. In da to pravzaprav pogosto počnejo. "Dobrodošli v letu 2024, dobrodošli na Slovenskih železnicah!" je pripoved sklenil bralec. Nas pa je zanimalo, kako je to ob upoštevanju vseh predpisov in direktiv EU sploh možno.

Na Slovenskih železnicah so nam pojasnili, da vse evropske železniške uprave prodajajo vozovnice glede na povpraševanje potencialnih potnikov. Na vseh železniških omrežjih Evropskih železnic, vključno s Slovenijo, vozijo različni rangi vlakov. Na določenih veljajo le IRT vozovnice – vozovnice z obvezno vključeno rezervacijo sedeža. V primeru, da to določilo velja za celoten vlak, ki vozi na posamezni relaciji, potem se zanj proda le toliko vozovnic, kolikšna je njegova sedežna ali spalna kapaciteta.

slovenske železnice Reklamo delajo za 75-odstotkov cenejše karte, prodajajo jih pa po polni ceni

Na drugih rangih vlakov pa veljajo t. i. NRT vozovnice brez vključene rezervacije sedeža. Na teh vlakih, kjer ni potrebna obvezna rezervacija, tako kot v notranjem, regionalnem ali mednarodnem prometu velja, da lahko potnik potuje bodisi na prostem sedežu bodisi na stojišču. Ob vstopu v vlak lahko potnik prav tako izbira, ali bo potoval s tem vlakom ali pa bo raje izbral naslednji vlak.

"V kolikor je za potovanje s posameznim vlakom predpisana obvezna rezervacija sedeža, to pomeni, da se vozovnice lahko prodajajo le do zasedenosti vlaka. V vseh ostalih primerih pa se vozovnice lahko prodajajo glede na povpraševanja potencialnih potnikov," razložijo.

V tem primeru potniki pridobijo vozovnico za potovanje s katerimkoli izbranim vlakom na izbrani relaciji, ki ne zahteva rezervacije sedeža in ga ne zavezuje ali omejuje na točno določen vlak. Vsak potnik po vstopu v vlak tako lahko zasede razpoložljivo prosto mesto v vlaku glede na zasedenost vlaka.

Foto: Profimedia vlak, slovenske železnice, nogomet, uefa Kako pa je tovrstna praksa mogoča z varnostnega vidika?

Na Slovenskih železnicah priznajo, da je bilo na omenjenem vlaku res več potnikov, kar povezujejo s festivalom Sziget v Budimpešti, ki se je odvijal v tistem obdobju. A da naj bi vse potekalo skladno s predpisi in z visokimi standardi varnosti.

Slovenija Prepovedali smo dizelske avte, kupili pa dizelske vlake

"Varnost potnikov nikakor ni bila ogrožena. Tako kot pri nas je tudi na Madžarskih železnicah varnost potnika vedno na prvem mestu. Večstopenjski mehanizmi za izboljševanje in preverjanje ravni varnosti so stalnica vseh delovnih nalog v transportnem sektorju, še posebej na operativnih delovnih mestih v prometu," se očitkov branijo sogovorniki.

Poudarijo, da se tovrstne situacije sicer dogajajo izjemoma, najpogosteje v primerih, ko je v določenem časovnem obdobju za določeno destinacijo večje število potnikov. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:08 29. September 2024.

    Imamo agencijo, ki kontrolira privatnike. In kontrola odvisna od ''bakšiša''. Pa ni to samo pri nas, poglejmo v opevani ameriki …

  • 07:57 29. September 2024.

    Ko to tamo pjeva

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.