Pri nas odprli prav posebno restavracijo

Foto: Jure Banfi Hiša vina Gjerkeš Foto: Jure Banfi Hiša vina Gjerkeš Foto: Jure Banfi Hiša vina Gjerkeš Foto: Jure Banfi Hiša vina Gjerkeš Foto: Jure Banfi Hiša vina Gjerkeš Foto: Jure Banfi Hiša vina Gjerkeš Foto: Jure Banfi Hiša vina Gjerkeš Foto: Jure Banfi Hiša vina Gjerkeš
Leon Gjerkeš je vinogradniški hobi očeta in mame razvil v posel in ustvaril blagovno znamko vrhunskih vin in penin, ki jo sedaj dopolnjujejo tudi sodobne turistične nastanitve in restavracija.
Oglej si celoten članek

Zgodba Hiše vina Gjerkeš sega v obdobje osemdesetih, ko sta Matija in Hilda Gjerkeš, oče in mama današnjega lastnika posestva Leona Gjerkeša, od svojih prednikov prevzela propadajočo kmetijo v Fikšincih. 

Kmetijo sta nato začela urejati, kmečko hišo, zgrajeno leta 1925, pa sta se odločila obnoviti, pri čemer sta se trudila, da ohranita vse značilnosti stare kmečke domačije, tudi staro vinsko klet.

V letu 1992 posadili prvo trto

Leta 1992 sta se zakonca Gjerkeš odločila, da se preizkusita v vinogradništvu in posadila prve trte Laškega rizlinga, Renskega rizlinga in Chardonnaya. "Z vinogradništvom sta začela oče in mama leta 1992, ko sta posadile prve trte, sprva bolj kot za hobi, nato pa tudi za prodajo," pravi sin in današnji lastnik posestva Leon Gjerkeš.

Prvih nekaj trt očeta in mame se je kmalu prelevilo v množičen vinograd, ki so mu dodali tudi nove sorte rumeni muškat in sivi pinot, vinogradništvo Gjerkeš pa se je samo vzpenjalo navzgor in iz leta v leto povečevalo prodajo kakovostnih vin. 

Zaradi očetove nesreče v letu 2007 je posestvo prevzel skupaj z ženo Heleno in otroki. Vinogradniško poslanstvo je povzdignil na novo raven. Mlajša generacija je posadila dodatne trte in začela razvijati svojo zgodbo. Rodila se je Hiša vin Gjerkeš, ki je danes znana predvsem po vrhunskih vinih in peninah.

Foto: Jure Banfi Hiša vina Gjerkeš

Sodobna vinska klet z degustacijskimi prostori

Zgodba mlajše generacije Gjerkeš se je izkazala za več kot uspešno. Že kmalu po prevzemu, v letu 2011, so bili primorani zaradi dodatnih količin in različic vina stari kleti dodati še eno sodobno vinsko klet s spremljevalnimi prostori za predelavo.

Vpeljali pa so tudi novosti  med drugim degustacijske prostore in prevetritev blagovne znamke Gjerkeš z novo steklenico in sodobnejšo celostno grafično podobo. "Najprej je bila stara klet premajhna, zato smo zastavili gradnjo nove, kjer smo ji dodali tudi te degustacijske prostore, nato pa smo si zadali cilj, da celotno posestvo posodobimo ter vrhunska vina in penine povežemo še s turistično ponudbo," pove Leon Gjerkeš.

Vrhunska vina in penine Gjerkeš ter degustacije so tako popestrili še z raznovrstnimi storitvami, kot je na primer piknik med vinogradi ter povezovanje z ostalimi turističnimi ponudniki v okolici, na njihovem posestvu pa nudijo tudi organizacijo porok, team buildingov in srečanj. 

Foto: Jure Banfi Hiša vina Gjerkeš

Dodali še turistične nastanitve

Razvoj Hiše vina Gjerkeš se s tem še ni ustavil. V letu 2022 se je Leon Gjerkeš odločil, da gostom poleg vin in penin ponudi tudi lastne turistične nastanitve, namenjene samo za odrasle. "V zgornjem nadstropju objekta smo uredili sedem dvoposteljnih turističnih nastanitev, ki so primerne zgolj za odrasle, del stare domačije pa smo rekonstruirali in iz nje naredili zajtrkovalnico za goste ter kuhinjo s spremljevalnimi prostori," pripoveduje lastnik posestva.

Foto: Jure Banfi Hiša vina Gjerkeš

Odprli "zero waste" restavracijo

Konec septembra 2023 so v pritličju posestva Gjerkeš odprli "zero waste" restavracijo, za katero pravijo, da je kot nekakšno "posestvo okusov", ki združuje vrhunska vina in degustacijske večhodne menije, sestavljene iz lokalnih sestavin. 

"Degustacijski meniji so pet-, sedem- in devethodni. Spreminjali se bodo glede na sezono, imeli bomo torej pomladni, poletni, jesenski, zimski meni, potem pa bomo kakšne sestavine spreminjali še iz tedna v teden," razloži Gjerkeš. Na meniju se bodo znašle sestavine, ki bodo v tistem obdobju na voljo, kot na primer buče jeseni. Prilagodili pa se bodo tudi posebnim priložnostim.  

"Se bomo pa trudili, da bo vse baziralo na lokalnih sestavinah, torej lokalno in pa regionalno. Ker nočemo kupovati paradižnika recimo iz Španije, enako velja za meso, ostale sestavine. Torej čim več želimo črpati iz lokalnega okolja," pojasni Gjerkeš.

Foto: EU sofinancira EU Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:12 26. Junij 2024.

    Potrebujemo več takih člankov, da bomo Slovenci spoznali slovensko ponudbo, ne pa da tujci na koncu več vedo o Sloveniji …

  • 13:59 25. Junij 2024.

    Spet reklama...koliko je plačal?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.