Pri nas največji padec gradbenih del v EU

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Obseg gradbenih del se je v območju evra po sezonsko prilagojenih podatkih maja na mesečni ravni zvišal za 0,1 odstotka, v EU pa za 1,6 odstotka, je sporočil evropski statistični urad Eurostat.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji se je obseg gradbenih del maja glede na april skrčil za kar 17,5 odstotka. Največje padce sta poleg naše dežele zabeležili Madžarska (-4,1 odstotka) in Španija (-3,3 odstotka). Največjo rast pa so imele Velika Britanija (+6,3 odstotka), Romunija (+pet odstotkov) in Portugalska (+3,6 odstotka).

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg gradbeništva v mesečni primerjavi maja skrčil v šestih državah, okrepil pa v osmih. Samo na Češkem je ostal nespremenjen.

Na letni ravni

Na letni ravni se je obseg gradbenih del v območju skupne evropske valute maja zmanjšal za 8,4 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 6,9 odstotka.

Največje padce so zabeležili v Španiji (-24,8 odstotka), Sloveniji (-23,7 odstotka) in na Portugalskem (-16,4 odstotka). Največjo rast pa so imeli v Romuniji (+21,1 odstotka), na Poljskem (+6,5 odstotka) in v Nemčiji (+2,2 odstotka).

Eurostat je ob tem nekoliko popravil podatke za april. Takrat se je obseg gradbenih del v območju evra na mesečni ravni znižal za 3,7 odstotka, v EU pa za 6,9 odstotka. V letni primerjavi so se gradbena dela v evrskih državah marca skrčila za 6,3 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 5,8 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.