Prepis za 8 milijard

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vrednost. 
Največje premoženje države je Dars, naložba v NLB je po knjigovodski vrednosti šele šesta.
Oglej si celoten članek

Ljubljana. Država bo v kratkem v poslovne knjige agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) prepisala 71 družb. Seznam je vlada že odobrila. Skupna knjigovodska vrednost premoženja je osem milijard evrov (to je le malo manj, kot naj bi se letos po načrtu v vsem letu nateklo v proračun države).

Dve družbi v stečaju

AUKN, ki jo vodi Dagmar Komar, bo od države dobila dve družbi, ki sta že v stečaju in je njuna vrednost ocenjena na en evro, ena družba pa še ni bila knjižena.

Pet v zapiranju
Na seznamu je sicer tudi šest rudnikov, od tega pet v zapiranju (Senovo, Idrija, Kanižarica, Zagorje, Žirovski vrh), Slovenska tiskovna agencija (knjigovodska vrednost 171 tisoč evrov) in Regionalna razvojna agencija Celje. Dobrih pet milijonov evrov je vreden tudi študentski dom Korotan na Dunaju. Javno podjetje Uradni list je vredno le malo manj kot pet milijonov. Več kot deset milijonov je na papirju vrednih 27 podjetij, več kot milijon pa 43.

NKBM pod vodo
Cena. Knjigovodska vrednost delnic NKBM v lasti države je 123 milijonov evrov. Na borzi bi lahko svojih malo manj kot 11 milijonov delnic država v petek prodala za približno 76 milijonov evrov, kar je za 47 milijonov evrov manj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.