Dobila je ponudbo, premamila jo je, a nato ostala brez 60 tisočakov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Mariborski policisti obravnavajo primer goljufije s kriptovalutami. Oškodovanka je ostala brez več deset tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Mariborski policisti obravnavajo goljufijo s kriptovalutami. "Občanka se je odzvala na ponudbo trgovanja s kriptovalutami preko spleta in v skupni vrednosti nakazala finančna sredstva več kot 60.000 evrov," so sporočili. "Neznani storilec jo je ponovno kontaktiral in pozval, naj nakaže dodatna sredstva ter tako pridobi predhodno nakazana finančna sredstva."

Začetniki v svetu kriptovalut in investicijskega poslovanja so glavna tarča spletnih goljufov, opozarjajo Varni na internetu. Vse se začne z lažnimi oglasi, v katerih obljubljajo bajne zaslužke, velikokrat pa goljufi pri tem zlorabijo podobe znanih oseb. Oglasi so zelo pogosti na družbenih omrežjih, včasih pa se pojavijo tudi na novičarskih portalih, kar jim daje lažen videz legitimnosti, opozarjajo. 

Število spletnih prevar narašča. Lani so zaznali 85 odstotkov več varnostnih incidentov kot v letu pred tem.

Dobro je vedeti, da si goljufi vzamejo veliko časa za prepričevanje. S potencialnimi žrtvami navežejo stik tako prek telefona kot klepetalnic, obširno pojasnjujejo, kako poteka trgovanje. Vse to z namenom pridobiti zaupanje posameznikov.

Postopek investiranja naj bi bil enostaven. Po začetnem plačilu dobi posmeznik dostop do portala, kjer se prikazujejo izmišljeni podatki o investiciji. Premoženje stmo narašča, obenem pa vabijo k dodatnim investicijam, vse z namenom pridobitve večjih nakazil. Izplačilo sredstev pogojujejo z novimi investicijami, pojavljajo pa se tudi vedno nove zahteve za kritje različnih stroškov. 

Foto: Profimedia računalnik, prevara

Kaj storiti, če ste bili žrtev prevare?

Varni na internetu svetujejo, da v primeru oškodovanja goljufijo takoj prijavite policiji. Prijavo je možno podati osebno, na številko 113, po elektronski pošti alu preko e-uprave.

Opis prevare in prijavo lahko pošljete tudi na SI-CERT, ki pa ne more pomagati pri povračilu izgubljenih sredstev.

V primeru, da sredstva še niste nakazali, takoj prekinite vso komunikacijo z goljufi in se na njihove pozive ne odzivajte.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 09:19 4. Oktober 2024.

    No eto... Facebook DOVOLI objavo od FAKE trgovine BIGBANG.si... Sem prijavil in NE UKREPAJO!!! Gre pa za Marshall zvočnik po …

  • 09:09 4. Oktober 2024.

    Ok... Naj vam povem še svoje mnenje glede teh raznih finančnih goljufij na družabnih omrežjih. Na Facebooku sem dobil ničkolikokrat …

  • 08:31 4. Oktober 2024.

    Kriminalisti so v teh primerih nesposobni. Poznam primer za krajo kjer je šel denar na nek transakcijski račun in bil …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.