Preložitev ERC vse bolj verjetna

Foto: Žurnal24 mesic_epa_1710_t
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je za hrvaški radio ocenil, da bo Hrvaška zaradi pritiska Unije težko uveljavila zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) v Jadranu v napovedani obliki.
Oglej si celoten članek

Obenem je ponovil, da omenjene izjave niso grožnja Hrvaški, vendar pa "EU od Hrvaške očitno zahteva, naj pride do kompromisne rešitve s svojimi sosedami, in sicer po takšni poti, da bodo zadovoljni   vsi, tako Evropa kot sosedje in sama Hrvaška". Zunanji ministri EU so v ponedeljek na zasedanju v Bruslju pozvali Hrvaško, naj "ne uveljavi nobenega vidika zaščitne ERC v Jadranu za države članice EU, dokler ne bo dosežen skupen dogovor v duhu EU". Mesić je še ocenil, da bo Hrvaška čez dve leti v EU, po njegovih besedah pa morajo hrvaški in evropski strokovnjaki poiskati rešitev, ki bo veljala v teh dveh letih. Rešitve je treba iskati tako, da Hrvaška ne opusti svojih strateških interesov, kot je vstop v EU, obenem pa upošteva svoje nacionalne interese, kot je ERC, je poudaril Mesić.

ERC že neti spore na Hrvaškem

Hrvaška vlada nima novih komentarjev na sklep EU o ERC. © BOBO

 
Predsednik hrvaške Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović je danes pozval predsednika hrvaške vlade in Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Iva Sanaderja, naj javnost obvesti o tem, ali je njegova vlada z diplomatskimi dokumenti ali drugimi postopki dala povod zunanjim ministrom EU za ponedeljkovo opozorilo glede ERC. Na novinarski konferenci v Zagrebu je še zahteval, naj Sanader pojasni, ali evropski ministri govorijo neresnico ali pritiskajo na Hrvaško. "Sanader je državo vodil slabo in skorumpirano. Naj zbere trohico poguma in državljanom razloži, kaj so on in državni sekretarji tajno podpisovali v Bruslju in kakšne so posledice tega dejanja danes. Nekateri dokumenti so bili podpisani tajno, brez vedenja sabora," je dejal Milanović. Kot je še poudaril, si bo SDP z vsemi diplomatskimi in drugimi dovoljenimi sredstvi prizadevala, da "Hrvaška razglasi tisto, kar ji pripada po mednarodnem pravu", in da se spoštuje odločitev sabora o uveljavitvi ERC tudi za članice EU od 1. januarja 2008.

O preložitvi ERC tudi reški Novi list
O preložitvi uveljavitve hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu tudi za članice EU je med drugim pisal reški Novi list.
Časnik dodaja, da se v hrvaški vladi v ponedeljek niso odzivali na sklepe zunanjih ministrov Evropske unije, ki so Hrvaško pozvali, naj "ne uveljavi nobenega vidika ERC za države članice EU, dokler ne bo dosežen skupen dogovor v duhu EU""Nimamo novih komentarjev," je za Novi list dejal tiskovni predstavnik vlade Ratko Maček prejšnjo soboto, ko je ta dejal, da nima česa dodati besedam hrvaškega predsednika Stipeta Mesića. Povedal je, da nima česa dodati izjavi premierja Iva Sanaderja, ki je bil prejšnji teden v Bruslju. Mesić je takrat izrazil upanje, da bo Hrvaška dosegla kompromis z Evropsko komisijo, Slovenijo in Italijo glede uveljavitve ERC tudi za članice EU.

ERC za slovenske ladje začasno ne bi veljal
Predsednik Hrvaške kmečke stranke (HSS) Josip Friščić , ki je veljal za najbolj gorečega privrženca takojšnje uveljavitve ERC in se trenutno pogovarja o vstopu v prihodnjo vladno koalicijo s Hrvaško demokratsko skupnostjo (HDZ), je za Novi list napovedal možnost, da se ERC ne uveljavi za slovenske ladje, vsaj dokler se ne uredi vprašanje meje.

''Na potezi je modrost.'' © BOBO

 
Za Slovenijo so najbolj sporni zemljevidi ERC, za katere v Ljubljani verjamejo, da prejudicirajo rešitev vprašanja meje, piše reški časnik. "Dokler ne bo določena meja s Slovenijo, obstaja možnost, da zanjo ne uveljavimo ERC, medtem ko se je treba z Italijo pogajati o podrobnostih uveljavitve in uporabe virov," je predlagal Friščić. Friščić je še dejal, da se glede uveljavitve ERC s Sanaderjem v sklopu pogajanj za sestavo nove vlade nima o čem pogovarjati, ker "o tem obstaja odločitev sabora".

HDZ se boji neodgovornosti HSS
Novi list piše, da se v HDZ bojijo "neodgovornosti" HSS, ki bi v prihodnji vladi lahko igral na karto evroskeptikov predvsem zato, da bi dobil volivce Hrvaške stranke prava (HSP), ki je doživela polom na parlamentarnih volitvah, saj je z le enim poslancem komaj prišla v sabor. "Neimenovani visoki predstavnik HDZ" je za Novi list še povedal, da Hrvaška za zdaj ne more obupati nad ERC, ampak je treba nadaljevati pogajanja s Slovenijo in Italijo. "Zdaj je na potezi modrost, nikakor pa ne smemo ogrožati pogajanj za vstop v EU," je dejal neimenovani vir iz HDZ.

Medtem je komisija hrvaške škofovske konference Iustitia et pax v ponedeljek pozno zvečer sporočila, da se glede uveljavitve ERC ne sme spregledati odločitev vrhovnega zakonodajnega telesa v državi, torej sabora, kar je "tudi v interesu hrvaških sosedov".
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.