"Hitra hrana je očitno še vedno zelo popularna. Presenetil pa me je podatek, da skoraj tretjina moških uživa hrano samo enkrat do dvakrat na dan," je v torek dejal Milan Krek, direktor Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Koper, kjer so predstavili rezultate ankete sprememb vedenjskega sloga koprske regije v obdobju od leta 2001 do 2008. Kot je povedala Marina Sučić Vuković z ZZV Koper, je raziskava pokazala, da tretjina anketirancev sadja in sveže zelenjave ne uživa vsak dan.
Manj ocvrte hrane
"Pivske navade so ena izmed glavnih težav v naši regiji. Nimamo razmejitve med kulturnim uživanjem alkohola in med popivanjem," je dodala Sučić Vukovićeva. Raziskava je pokazala, da je 30 odstotkov moških večkrat na teden ali vsak dan pilo alkohol, 20 odstotkov ljudi v letu 2008 pa enkrat ali večkrat na mesec popilo večje količine alkohola. Odstotek ljudi, ki vsaj enkrat na teden uživajo ocvrte jedi, se je zmanjšal, tretjina ljudi pa se še vedno pogosto prehranjuje s hitro prehrano.
Na ZZV še ugotavljajo, da se je zmanjšalo število ljudi, ki kadijo v bivalnem prostoru, prav tako se je prepolovil odstotek tistih, ki pokadijo več kot 20 cigaret na dan (na 11 odstotkov).
Najobilnejše kosilo
Tamara Poklar Vatovec z izolske visoke šole za zdravstvo pa je poudarila, da morajo v prazničnih dneh veljati enaka pravila prehrane kot sicer. "Najobilnejši obrok mora biti kosilo in ne večerja, kot se to pogosto dogaja. Bolj ko bo hrana energetsko močna, hitreje bomo postali lačni," je pojasnila.
Predebeli in žejni
Zdravje. Primorci preveč pojejo, 30 odstotkov moških ima težave z alkoholom.