Pred sodiščem napadli novinarko

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Zaradi lažjih poškodb na shodu Odbora 2014 je morala novinarka Demokracije poiskati zdravniško pomoč. V ZNP policistom očitajo, da niso posredovali, a policija očitke zavrača.
Oglej si celoten članek

Novinarka tednika Demokracija Petra Janša je zaradi telesnih poškodb, ki jih je včeraj dobila na shodu Odbora 2014 pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani morala poiskati zdravniško pomoč. Pojasnila je, dogajanje vedno fotografira in o njem tvita. To je počela tudi včeraj. Ko se je postavila pred skupino nasprotnikov na drugi strani ceste pred sodiščem in jo fotografirala, jo je eden od njih fizično napadel.

V Združenju novinarjev in publicistov so napad obsodili. "Novinarka je bila že v preteklosti s strani skupinice aktivistov, ki se zbirajo na drugi strani ceste in moti zborovanje Odbora 2014, deležna opolzkih in zmerljivk," so zapisali. "Fizični kontakt, ki je bil hkrati tudi akt nasilja, pa dokazuje, da so v Sloveniji novinarji, zlasti tisti iz alternativnih medijev, lahko tudi življenjsko ogroženi."

Dodajajo, da so začudeni nad ravnanjem policije, ki da je dogodek samo opazovala in ni posredovala, ampak novinarko popisala. "Ni prvič, da so organi pregona pri napadu na novinarja reagirali prepozno ali pa sploh niso reagirali," so zapisali v sporočilu. "Po vsem pravilih bi morali takoj posredovati pri nasilnih dejanjih, namesto tega pa so hoteli novinarko pod pretvezo, da dela prekršek, odgnati."

Policija zavrača očitke

Incident je obravnavala tudi policija. "Policist je s fizično silo preprečil osumljencu nadaljevanje kršitve," je pojasnila Maja Ciperle Adlešič s PU Ljubljana. "Tako z osumljencem kot tudi oškodovanko je bil na kraju opravljen postopek ugotavljanja identitete kot tudi zbrana obvestila, nakar so policisti postopek zaključili, saj oškodovanka na kraju prijave ni podala."

Dodaja, da je naloga policije ob varovanju shodov tudi opozarjanje udeležencev na preprečevanje neprimernih ravnanj in kršitev, kar je bilo tudi izvedeno.

V večernih urah so policisti Policijske postaje Ljubljana Center prejeli tudi prijavo oškodovanke in  pričeli z zbiranjem obvestil zaradi sumov storitve kaznivega dejanja Lahke telesne poškodbe in o vseh zbranih obvestilih bodo policisti obveščali pristojno tožilstvo.

"Zato ostro zavračamo različne, zlonamerne, predvsem pa izmišljene očitke o neposredovanju oz. pasivnem odnosu policistov, ki so včeraj opravljali naloge varovanja shoda," je še poudarila Ciperle Adlešičeva.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 08:55 16. Maj 2017.

    Kadar gre za fotografiranje fizičnih oseb in posredovanje njihovih fotografij je to kaznivo dejanje . Spomnim se,da je policist prijavil …

  • 23:31 14. Maj 2017.

    Če bi mene slikala, bi me samo enkrat, ker bi potem kurbo janšistično razbil, da ne bi več hodila! Kakšna …

  • 23:17 13. Maj 2017.

    "deležna opolzkih in zmerljivk,"<br />V zmerljivkah te vrste ne vidim pravega problema. Če se nekdo ven meče, kaj vse bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.