Praznik njhove čebule

Foto: Verus Praznik Ptujskega lüka Foto: Verus Praznik Ptujskega lüka Foto: Verus Praznik Ptujskega lüka Foto: Verus Praznik Ptujskega lüka Foto: Verus Praznik Ptujskega lüka Foto: Verus Praznik Ptujskega lüka Foto: Verus Praznik Ptujskega lüka Foto: Verus Praznik Ptujskega lüka
Na Ptuju včeraj obeležili Dan ptujskega lüka, na katerem so opozarjali na pomen lokalno pridelane hrane in predstavljali svojo posebno čebulo.
Oglej si celoten članek

Ptujska čebula oziroma Ptujski lük je edinstven, saj v Sloveniji ni sorte ali hibrida, ki bi mu bil tako podoben, da bi ga lahko zamenjali. Območje pridelovanja je zgodovinsko pogojeno in obsega ravninski del Ptujskega polja, ki se razdeza med reko Dravo, reko Pesnico, Ptujem in Ormožem ter obronki Slovenskih goric, kakor določa geografska označba. Lükarji so tradicijo triledne pridelave ohranili vse do danes, tako kot nekdaj, ga tudi danes pridelujejo na okolju in ljudem prijazen način. "Spoznali smo, da je v pridelavi Ptujskega lüka nujno potrebno upoštevati dobre prakse naših dedov, ki so dobro vedeli, da ta zahteva posebno nego, ročno sajenje, obiranje in pakiranje," pravi pridelovalec te posebne čebule Branko Majerič.

Ptujski lük prepoznamo po srčasto - ploščati obliki srednje velikosti, redeče - rjavi barvi suholistov, belo in vijolično - rdeči barvi mesa. "Prednost te sorte je dolgotrajno skladiščenje, odlikuje ga izredna kakovost, odlične lastnosti v kuhi in zmerno oster, a izjemen okus," pravi Majerič. Ptujski lük je zaščitena sorta, ki ne pomeni le ohranitev pridelave avtohotne sorte, pač pa dviga tržno pridelavo, povečuje konkurenčnost in daje možnost dodatnih zaposlitev, so še poudarili na včerajšnji prireditvi sredi Ptuja. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.