Pravilni obračuni dražje vode

Foto: Žurnal24 (Foto: null)
Vodarina in kanalščina. Obračuni so pravilni, voda pa se je res podražila.
Oglej si celoten članek

Zaradi bistveno višjih novembrskih računov za vodo od oktobrskih sta se hkrati na nas obrnila dva bralca. Bralko je razjezila skoraj podvojena cena vodarine in kanalščine na računu, bralca pa zaračunana prekomerna poraba vode.

V podjetju Vodovod Kanalizacija (Vo-Ka), ki na območju Ljubljane skrbi za dobavo pitne vode, so opozorili na nov pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, zaradi katerega se od 1. novembra 2009 voda zaračunava drugače. Obenem se je s tem datumom podražil tudi odjem pitne vode, v povprečju za 48,82 odstotka.

Novi zamenjali stare
Voda se zdaj obračunava z novima postavkama omrežnina in vodarina. Sredstva iz omrežnine po navedbah Vo-Ka pokrivajo stroške v zvezi z infrastrukturo, njeno zavarovanje in odškodnine v zvezi z njo.

Obračunava se kot dvanajstina letne cene in se določa glede na zmogljivost vodovodnih priključkov. Omrežnina nadomešča priključno moč in je stalen mesečni strošek, neodvisen od porabe.

Bralcu, ki ga je zmotilo zaračunavanje prekomerne porabe po premeru cevi in ne po delilniku, pa so na Vo-Ka odgovorili, da se po novem pravilniku obračunavanje normirane porabe vode glede na število ljudi v stavbi uporablja samo za večstanovanjske stavbe, ki pa morajo imeti upravnika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.