Pravice ob prenosu nogometa: HTV 2 so mi zatemnili za 10 ur!

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Nekatere gledalce in bralce je zmotilo, da je ob prenosu nogometnih tekem na evropskem prvenstvu v Nemčiji slika na tujih televizijskih TV kanalih, ki imajo pravice za prenos tekem, zatemnjen tudi, ko ni tekem.
Oglej si celoten članek

"Zatemnjen je tudi studijski del, pred in po tekmi. Drugi program hrvaške nacionalne televizije je bil zatemnjen 10 ur," je zmotilo enega od bralcev. Poiskali smo odgovore, ali je to sporno in ali lahko od kabelskega operaterja  zahtevamo nižjo položnico zaradi tako dolge zatemnitve programa?

Kar nekaj bralcev je namreč zmotilo, da je drugi program hrvaške nacionalne televizije, ki prenaša vse tekme evropskega nogometnega prvenstva v nogometu, hkrati pa ima vsak dan na sporedu tudi obsežne in dolge studijske analize in prispevke, večino časa zatemnjen. Na zatemnjenem TV zaslonu piše le, da program nima pravic za prenos tekme v Sloveniji. Ko smo na dan tekme med Hrvaško in Albanijo preverili, ali to drži, je bil program na HTV2 zatemnjen med 14.00 in 23.49. Zanimivo, v zadnjem, tretjem kolu predtekmovanja je bil studijski del programa na HTV 2 odklenjen, tudi pred tekmo Hrvaške in Italije, in so ga lahko spremljali tudi gledalci v Sloveniji.

Foto: Epa Hrvaška nogometna reprezentanca

AKOS tega področja ne more regulirati

Iz Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) so nam odgovorili: "Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije pojasnjuje, da je to povezano z zakupljenimi pravicami za prenos športnega dogodka, ki so predmet pogodbenih razmerij med izdajatelji televizijskega programa in imetniki avtorskih pravic za prenos športnega dogodka. Posledično agencija tega področja ne more regulirati, niti sprejemati pritožb oziroma prijav, saj nima pristojnosti nadzora nad zakupi ekskluzivnih avtorskih pravic do prenosa teh dogodkov, tako je tudi v primeru tokratnega evropskega nogometnega prvenstva." 

Pojasnjujejo, da gre za pogodbe o zakupu pravic za prenos med izdajatelji televizijskih programov in imetniki avtorskih pravic za prenos športnega dogodka. Od obsega nakupa pravice je odvisno, kaj vse ta zajema in kako bo imetnik avtorskih pravic uveljavil svoje pravice. Predmet pogodbe o predvajanju dogodkov je lahko denimo celotni paket tekem, posamične tekme, lahko pa ta pravica poleg prenosa dogodka vključuje tudi posnetke in studijske oddaje. "Zato lahko, kot povprašujejo bralci vašega medija, prihaja tudi zatemnitev studijskega programa," pojasnjujejo na AKOS-u, kjer dodajajo, da, če imetnik pravice zahteva, da izdajatelj televizijskega programa določeno avtorsko zaščiteno programsko vsebino predvaja le na določenem geografskem območju, je izdajatelj tega programa to dolžan spoštovati, posledično pa tudi vsi operaterji, ki njegov televizijski program predvajajo izven tega geografskega območja.

Foto: Unsplash Televizija, tv, program

Položnica zaradi zatemnitve ne bo manjša

Zanimalo nas je tudi, kdo je zahteval zatemnitev HTV 2? Na AKOS-u odgovarjajo, da se pravice prenosa praviloma prodajajo za posamezno geografsko območje, državo ali regijo. Agencija tako pojasnjuje, da zatemnitev tujega programa v programski shemi operaterja običajno zahteva oziroma ima pravico zahtevati izdajatelj televizijskega programa, ki je te pravice za prenos  dogodka za določeno geografsko območje tudi kupil, saj mora spoštovati zahteve imetnika pravic. Če se njegov program predvaja tudi na območjih, za katere pravic ni pridobil, mora poskrbeti, da te vsebine tam niso vidne. Posledično od operaterjev oziroma ponudnikov storitev televizijskih programov zahteva zatemnjevanje svojih televizijskih programov, ko ti prenašajo dogodek v drugi državi. 

"Poenostavljeno, če denimo HRT zakupi prenos nekega športnega dogodka za območje Republike Hrvaške, morajo operaterji, ki v Republiki Sloveniji v svojih programskih shemah ponujajo programe HRT, v času, ko je na sporedu prenos tega športnega dogodka, v aktualnem obdobju je to torej evropsko nogometno prvenstvo, zatemniti vsebino HRT, saj ta ni zakupil pravice za prenos dogodka tudi v Sloveniji, pač pa na Hrvaškem. Kot že povedano, agencija vpogleda v poslovne dogovore med izdajatelji televizijskih programov in imetniki avtorskih pravic za prenos športnega dogodka nima, tako ne more biti seznanjena z obsegom in pogoji pravic za primer, ki ga navajate, torej za televizijski program HTV 2." 

Glede na število tekem in dolžino Evropskega nogometnega prvenstva je lahko program zatemnjen več ur na dan. Ali lahko zato naročnik od svojega operaterja zahteva popust na mesečni znesek naročnine? Na AKOS-u odgovarjajo, da v tem primeru to ni možno, saj gre za zakonito omejevanje predvajanja določene vsebine s strani izdajatelja televizijskega programa in ne gre za nedelovanje oziroma slabše delovanje storitev, za katero bi bil odgovoren operater.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 31

  • 06:38 26. Junij 2024.

    Sazas in akos...Mafija.... za državno himno ki last vseh... avtor že mrtev in se ne sme zaračunat avtorskih pravic.... Gasilcem …

  • 06:19 26. Junij 2024.

    Kazen za prisilno plačevanje rtv

  • 18:51 25. Junij 2024.

    Telemach ima itak že monopol po zaslugi prav Apek-a in se jim sladko "smeje" za ta problem...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.