Pozor, vodo je treba prekuhavati!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Voda je mikrobiološko onesnažena, zato jo je treba do nadaljnjega prekuhavati.
Oglej si celoten članek

V naseljih Logatec, Kalce, Petkovec in Zaplana so zaradi mikrobiološke neskladnosti uvedli ukrep prekuhavanja pitne vode za prehranske namene, so zapisali na spletni strani občine Logatec. Prav tako je treba vodo prekuhavati v naseljih ilirskobistriške občine Tatre, Kovčice, Orehek, Brezovo Brdo, Javorje, Golac, Poljane pri Podgradu in Obrov.

Javno komunalno podjetje Cerknica pa je preklicalo ukrep prekuhavanja vode na vodovodnem sistemu Cerknica-Rakek, razen za naselja Martinjak, Grahovo, Žerovnica, Lipsenj, Goričice, Gorenje Jezero in Laze.

Prekuhavanje pitne vode je ukrep priprave pitne vode, s katerim se odpravi mikrobiološko onesnaženost pitne vode in je praviloma kratkoročen. Ukrep je potreben zaradi varovanja zdravja ljudi, če uporaba pitne vode predstavlja potencialno nevarnost za zdravje ljudi.

V Kraškem vodovodu Sežana so  povedali, da je bil ukrep prekuhavanja vode v prehranske namene uveden v ponedeljek zaradi povečane motnosti vode po deževju. Ukrep prekuhavanja velja do preklica. Kdaj bo ukrep preklican, pa v podjetju še ne morejo povedati oz. je to odvisno od analiz vode.

Po vretju je voda dobra še 24 ur

Uporabnikom svetujejo, naj voda, potem ko zavre, burno vre še eno minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočajo, naj voda vre tri minute.

Na ta način se uničijo ali inaktivirajo vegetativne oblike patogenih bakterij, virusi in tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavljajo tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom.

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da prekuhana voda ostane v isti posodi, v kateri je bila prekuhana. Hraniti jo je treba v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur. Če je voda motna, je treba pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. V ta namen je treba pustiti, da se delci usedejo na dno in nato vodo filtrirati skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.