Poziv upokojencev k izplačilu celih pokojnin

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Varuhinja je na ustavno sodišče vložila 36 strani dolgo zahtevo za oceno ustavnosti zakona, ki se nanaša na znižanje pokojnin nekaterim upokojencem. Medtem je sindikat upokojencev pozval ZPIZ k izplačilu celotnih pokojnin do izade odloč.
Oglej si celoten članek

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik izpodbija določbe 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ, ki omejujejo pravico do letnega dodatka za upokojence in znižujejo pokojnino nekaj več kot 26 tisoč upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun. Kot je pojasnila na današnji novinarski konferenci, se je za vložitev zahteve odločila na podlagi več kot 160 prejetih pobud nekaterih sindikatov, društev in tudi "ogorčenih upokojencev".

V zahtevi za ustavno presojo varuhinja med drugim opozarja na ustavno sporen način sprejemanja zakona, kršitev načela jasnosti in določnosti predpisov in kršitev človekovega dostojanstva.

Čebašek - Travnikova predlaga tudi, da ustavno sodišče zadrži izvrševanje 143. člena zakona do končne odločitve o zahtevi. Zadržanje utemeljuje z razmerami, ki so nastale zaradi napačne razlage, ob katerih pogojih in po kakšnem postopku ta določba učinkuje na višino pokojnin.

Naslednji korak je uveljavljanje pravic

Ljudje so bili premalo seznanjeni z znižanjem pokojnin, saj so na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) takoj po sprejemu zakona začele "deževati" pritožbe, ugovori in pripombe, je povedal namestnik varuhinje Tone Dolčič. Po njegovih informacijah bo zdaj Zpiz vsem, ki jim je bila znižana pokojnina, izdal odločbe v upravnem postopku. Tako bo pravno formalno vsem odprta pot za uveljavljanje pravic.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.