Požar gasijo tudi iz zraka, piha močna burja

Foto: Vlada Republike Slovenije požar na krasu helikopter Foto: Vlada Republike Slovenije požar na krasu Srečko Šestan Foto: Vlada Republike Slovenije požar na krasu gasilec Foto: Vlada Republike Slovenije požar na krasu Foto: Vlada Republike Slovenije požar na krasu gasilke Foto: Vlada Republike Slovenije požar na krasu gasilci Foto: Vlada Republike Slovenije požar na krasu gasilci Foto: Vlada Republike Slovenije požar na krasu gasilci
Velik požar, ki je v četrtek izbruhnil na Krasu, so gasilci ponoči uspeli obkrožiti in je zdaj omejen. V zraku nad požariščem sta dva air tractorja in dva helikopterja.
Oglej si celoten članek

Požar, ki je v četrtek izbruhnil na Krasu, je lokaliziran. "Trenutno ga imamo popolnoma pod nadzorom," je v opoldanski izjavi za medije povedal operativni vodja na intervenciji Blaž Rogelja. Požarišče obsega 150 hektarjev. Aktivnosti na požarišču vodo tekle še v soboto, nato sledi požarna straža. "Vreme nam je trenutno naklonjeno," je dejal. 

Požar je omejen, a če zagorijo vroče točke, lahko pride do razširitve požara, je pojasnil Andrej Rogelja, koordinator zračnih sil. Na območju piha močna burja. Na delu sta danes dva air tractorja in dva helikopterja, ki prelivajo območje. Na razpolago imajo tudi policijski helikopter s termokamero.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je napovedal, da bod zaradi napovedanih nočnih neurij v povečani pripravljenosti celoten severni del države. 

Foto: Vlada Republike Slovenije požar na krasu

Pilot Slovenske vojske Matija Zupančič, ki sodeluje pri gašenju kot koordinator letalskih sil in njihove podpore, je pojasnil, da so izkušnje, ki so jih pridobili ob uničujočem požaru na Krasu leta 2022 in lanskih poplavah v državi, "neprecenljive". "Zdaj vse steče dosti hitreje. Treba se je zavedati, da je tu ogromno sodelovanja med različnimi službami," je dejal.

"Kombinacija air traktorja in helikopterjev je idealna, ker avion kompaktno vrže vodo, zraven pa lahko s helikopterji pogasimo še manjša žarišča," je pojasnil. Z letali so v četrtek priskrbeli okoli 155.000 litrov vode, za danes pa še nima podatkov.

Danes je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje na terenu 550 pripadnikov sil zaščite, reševanja in pomoči. Samo gasilk in gasilcev na terenu je 480. 

Tudi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je izpostavil, da so največja dodana vrednost nova letala air tractor. "Prvi odmet vode je bil pol ure po tem, ko je bilo javljeno, da je prišlo do požara. Nato pa je to potekalo do večera," je pojasnil.

Na območje je danes prispel predsednik vlade Robert Golob in se zahvalil vsem, ki so prispevali k umiritvi situacije. "Od prejšnjih požarov smo se ogromno naučili in danes imamo učinkovit sistem," je dejal.

xxx

Ponoči na delu več kot 400 gasilcev

Iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko so zjutraj sporočili, da je pri nočnem gašenju in obvladovanju požara sodelovalo več kot 400 gasilcev, v veliko pomoč pa jim je bil tudi brezpilotni letalnik, s katerim so nadzorovali goreče območje. Foto: Vlada Republike Slovenije požar na krasu

Za gašenje požara so tokrat prvič uporabili tudi nova letala za gašenje air tractor. Vlada jih je kupila po katastrofalnem požaru, ki je pred dvema letoma divjal v neposredni bližini tokratnega in uničil ogromne površine na goriškem Krasu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 08:32 19. Julij 2024.

    Sedaj boste pa ves teden pisali da je požar pod nadzorom , pa bo vsak dan gorelo....Pogasil bo sobotni dež, …

  • 07:38 19. Julij 2024.

    V medijih je zapisano ,da ne gre za požig ,vendar vzroka še niso ugotovili ? Tipično slovenceljstvo .

  • 07:24 19. Julij 2024.

    Evo pa se je splačalo kupiti aviotraktorje,takoj je vse pod nadzorom

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.