Potočnik: "Sem srečen in vesel"

Foto: Žurnal24 Janez Potočnik (Foto: Bobo)
Barroso je Potočniku dodelil resor za okolje in ga označil za "predanega okoljevarstvenika". Potočnik je povedal, da je iskreno srečen in vesel.
Oglej si celoten članek

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je v Bruslju slovenskemu kandidatu za evropskega komisarja v svoji drugi ekipi Janezu Potočniku dodelil resor za okolje. "Iskreno lahko rečem, da sem srečen in vesel," je povedal Potočnik. "To je priznanje za dosedanje delo in ta resor je zanesljivo blizu mojemu pogledu na svet ter tistemu, kar sem si vedno želel in za kar sem si vedno prizadeval," je poudaril.

Pomemben prispevek proti podnebnim spremembam
Potočnik bo pristojen za pomembna vprašanja, kot so varovanje okolja, zagotavljanje kakovosti življenja za vse, ohranjanje biotske raznovrstnosti in ozelenitev gospodarstva. Vse to pa je po njegovih besedah tudi pomemben prispevek v boju proti podnebnim spremembam.

Evropski parlament bo zaslišanja kandidatov za komisarje v prihodnji Evropski komisiji opravil med 11. in 19. januarjem 2010. Končno glasovanje o celotni novi Evropski komisiji pa je načrtovano za 26. januar.

"Okolje je veliko več od ukrepanja na področju podnebnih sprememb," je poudaril Barroso v odgovoru na vprašanje, kakšne bodo Potočnikove pristojnosti. Po njegovih besedah gre za pomembna vprašanja, kot so zaščita tal, vode in zraka ter ohranjanje biodiverzitete. V stari sestavi Barrosove komisije je bil Potočnik odgovoren za znanost in raziskave.

Priznanje Sloveniji
Z Barrosovo odločitvijo je zelo zadovoljen tudi premier Borut Pahor, ki je prepričan, da bo Potočnik odlično opravil zaslišanje pred odborom in "vestno, predano in profesionalno opravljal dolžnosti novega evropskega komisarja za okolje".

Na zunanjem ministrstvu so v odzivu na Barrosov predlog poudarili, da je dodelitev resorja, ki se ukvarja z enim od ključnih področij bodočega globalnega razvoja, Potočniku svojevrstno priznanje Sloveniji in dosedanjemu uspešnemu delu slovenskega komisarja.

Ves čas v povezavi z EU
S približevanjem Slovenije Evropski uniji se je Potočnik začel ukvarjati aprila 1998, ko je postal vodja ožje pogajalske skupine za pristop Slovenije k EU. Leta 2002 je postal minister za evropske zadeve in to funkcijo vodil vse do pridružitve Slovenije Evropski uniji leta 2004. V svojem mandatu je vodil zaključna pridružitvena pogajanja.

Rehn bo skrbel za gospodarstvo
Zanimivi so tudi predlagani kandidati za nekatere druge resorje. Portfelj za širitev je dobil Čeh Štefan Füle, resor za denarne in gospodarske zadeve Finec Olli Rehn, resor za konkurenco Španec Joaquín Almunia, Francoz Michel Barnier je dobil resor za notranji trg, Nemec Günther Oettinger resor za energijo, resor za podnebno ukrepanje pa Danka Connie Hedegaard.

Kolegij za spremembe
Barroso je ob predstavitvi razdelitve resorjev poudaril, da je dobil "odlične nominacije", da so prave osebe dobile prave resorje in da je bila končna izbira izključno njegova. Posebej je pozdravil "vrnitev" 13 komisarjev, ki so bili že v njegovi prvi ekipi - med njimi je tudi Potočnik. "Imam kolegij, ki bo lahko uresničil spremembe, ki sem jih obljubil," je poudaril.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.