Potočnik dobil svojo galaksijo

Foto: Žurnal24
Evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik je dobil svojo galaksijo, piše bruseljski časnik European Voice.
Oglej si celoten članek

Janez Potočnik © BOBO

 
To se je zgodilo konec oktobra, ko se je komisar mudil na uradnem obisku v Čilu in Braziliji, kjer je obiskal tudi opazovalnico Evropskega južnega observatorija (ESO) na čilski gori Paranal. Osebje ESO je Potočnika presenetilo z darilom, ki je več kot le navadno poslovno darilo: po komisarju iz Slovenije je namreč poimenovalo galaksijo.

Galaksija Potočnik, poznana tudi kot spiralna galaksija s prečko NGC 134, se bo tako pridružila seznamu galaksij, med katerimi so tudi bolj znane galaksije, kot na primer Andromeda, Mlečna cesta in Sombrero. Zdaj je torej tudi uradno potrjeno: Potočnik je zvezda oziroma skupek zvezd, piše European Voice.

Na vrhu 2600 metrov visoke gore Paranal stojijo najboljši evropski zemeljski teleskopi, znani pod imenom VLT (Very Large Telescope). Projekt delno financira EU, in sicer prek okvirnih programov za raziskave. Gre za štiri teleskope, opremljene z glavnim ogledalom premera 8,2 metra, in štiri pomožne teleskope z ogledali premera 1,8 metra. Pred letom 2020 naj bi zelo velike teleskope VLT nadomestili še večji in boljši, projekt pa bo vnovič  finančno podprla tudi EU.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.