Postrvi, štruklji in tortica

Foto: Žurnal24 Sladkali se bodo s čokoladno tortico s karamelno omako in meto. (Foto: shutterst
Za slavnostno večerjo žličniki, postrv, štruklji, čokoladna tortica in vina treh slovenskih vinorodnih okolišev. Za darilo Plečnikova stola in kristal Steklarne Rogaška.
Oglej si celoten članek

"Vse jedi bodo pripravljene iz lokalnih sestavin in jih bodo pripravili kuharski mojstri protokolarne službe na Brdu," so glede današnje slavnostne pogostitve norveškega kraljevega para Haralda V. in kraljice Sonje zvečer na Brdu pri Kranju povedali na uradu predsednika. "Ob tovrstnih priložnostih so jedilniki vedno sestavljeni tako, da vključujejo tudi tradicionalne slovenske jedi in izbrana slovenska vina."

Na jedilniku bodo žličniki iz kremnega sira, dimljena postrv, gratiniran pljučni file, porovi štruklji in čokoladna tortica za povrh. Ob hrani bodo okušali vina iz treh slovenskih vinorodnih okolišev: Štajerske, Goriških brd in Vipavske doline.

Slovesno večerjo sta priredila predsednik Danilo Türk in njegova soproga Barbara Miklič Türk. Norveški kraljevi dvor pri pripravi jedilnika ni sodeloval.

 

Zeleni silvanec, 2009

Gaube

Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija

 

Žličnik iz kremnega sira s praženo zelenjavo na rukoli z olivnim kruhom

 

File dimljene postrvi s hrenom, pirino rižoto in mlado špinačo

 

 

Cabernet sauvignon, 2004

Movia

Vinorodni okoliš Goriška brda

 

Gratiniran pljučni file s porovim štrukljem in korenčkovim pirejem

 

Valentino, 2006

Batič

Vinorodni okoliš Vipavska dolina

 

Žametna čokoladna tortica s karamelno omako, odišavljena z meto

 

Plečnikov stol in kristal iz Rogaške
Za darilo je kraljevi par od slovenskega predsednika prejel Plečnikova stola iz orehovine, prevlečena z rdečim usnjem, Kraljevsko vazo iz kristala s pozlačenimi dodatki oblikovalca Tihomirja Tomiča iz Steklarne Rogaška ter skledo Nagelj iz porcelana Catbriyur.

Slovenski predsedniški par je v dar prejel portret norveškega kraljevskega para, knjigo o lepotah Norveške ter vazo Wave oblikovalke Maud Bjeruldsen Bugge.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.