Pošiljajo jih v Avstrijo in Nemčijo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Podatki. Manj gradbenih del pri nas, a večje povpraševanje po gradbincih.
Oglej si celoten članek

Razmere. V tretjem četrtletju letos je bilo pri nas predvidenih za dva odstotka manj gradenj stavb kot v enakem obdobju lani, obsegale pa naj bi skoraj 17 odstotkov manj kvadratnih metrov. Vrednost gradbenih del na stavbah je upadla za dobrih 16 odstotkov.

Spopadamo se s kolapsom gradbeništva in drastičnim padcem zasebne potrošnje, hkrati pa je po podatkih statistikov stopnja prostih delovnih mest v tretjem četrtletju najvišja prav v gradbeništvu. Kje torej delajo gradbinci?

Agencijski poslovni model

“V Avstriji in Nemčiji. Če se v nedeljo zapeljete po avtocesti, lahko vidite, koliko se jih vozi sem in tja. Soočamo se s spremenjenim načinom poslovnega modela – agencijskega. Kratkoročnega zaposlovanja za določen čas v dejavnostih, ki so ciklične, je izjemno veliko,” ocenjuje ekonomist Janez Prašnikar.

Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da je največ zanimanja za delo v tujini za Avstrijo, kjer je med najbolj iskanimi profili tudi delavec v gradbeništvu. V Nemčiji se spopadajo s pravim gradbenim bumom. “Ob nizkih bančnih obrestnih merah je investicij v nepremičnine veliko, čez tri leta bi se lahko tudi v Nemčiji zgodil pok nepremičninskega balona,” ocenjuje Joachim Scheide z inštituta za svetovno gospodarstvo.

Pozor, prispevki

Gradbinci se na začasno delo v Avstrijo vozijo tudi z Obale, kjer jih zbira posrednik iz Izole. “Opozorili pa so me, naj bom previden; pogosto se namreč zgodi, da ta posredniška podjetja ne plačujejo prispevkov. Delal bom do novega leta, potem pa bom videl,” pravi eden od delavcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.