Poplaz: nisem kriv

Foto: Žurnal24 Sojenje bombašu iz Vegrada, poplaz. Foto: Žurnal24 Sojenje bombašu iz Vegrada, poplaz. Foto: Žurnal24 Sojenje bombašu iz Vegrada, poplaz. Foto: Žurnal24 Sojenje bombašu iz Vegrada, poplaz. Foto: Žurnal24 Bojan Poplaz zanika krivdo. (Foto: Gregor Katič) Foto: Žurnal24 Sojenje bombašu iz Vegrada, poplaz.
Osumljenec zanikal obtožbe. Zagovornik zahteval izločitev posnetkov nadzornih kamer.
Oglej si celoten članek
Poplaz je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja z elementi nasilja, tako v Sloveniji kot tudi v Nemčiji, kjer je bil leta 1991 zaradi hujših ropov v treh primerih obsojen na 12 let zapora. Osumljeni je tudi vešč ravnanja z eksplozivnimi telesi in njihove prirejene izdelave, saj je bil v francoski tujski legiji.

Osumljenec za podtaknjeno bombo na vhodnih vratih v upravno stavbo Vegrada septembra lani, 50-letni Bojan Poplaz, je na današnji obravnavi na celjskem okrožnem sodišču zavrnil vse obtožbe tožilstva. Dejal je, da nikoli ni delal v Vegradu in z njim ni bil nikoli povezan, ter zanikal, da je bombo sam izdelal in jo nastavil.

Na obravnavi jo sodni senat zaslišal tri priče, med njimi tudi nekdanjega Vegradovega izvršnega direktorja za gradnje Mateja Košiča, ki je prvi prišel na sedež podjetja in odkril podtaknjeno bombo.

Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje orožja in eksploziva ter prometa z njima in kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagrožena več kot 10-letna zaporna kazen. Po njihovih podatkih je sam izdelal ročno bombo in jo osebno v noči na 1. september 2010 namestil na vhodna vrata v Vegradu.

Med prestajanjem zaporne kazni v Nemčiji je Poplaz končal gimnazijo in izpit za elektrotehnika energetika. Štiri leta je študiral filozofijo, dve leti pa elektrotehniko, ki pa je ni dokončal.

Med hišno preiskavo na domu osumljenega na Ostrožnem pri Celju so policisti našli dve fotografiji Vegrada, zasegli so mu tudi nekaj kosov streliva za dolgocevno orožje, več mobilnih telefonov in druge predmete.

Zahteval izločitev posnetkov
Poplazov zagovornik Boštjan Verstovšek pa je od sodišča zahteval, da kot dokaz iz postopka izloči posnetke nadzornih kamer, saj naj bi bili posneti na nezakonit način. O njegovi zahtevi se sodišče še ni izreklo, obravnava pa se bo nadaljevala predvidoma 18. aprila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.