Ponekod ostali brez 90 odstotkov pridelka

Foto: A. Š.
Foto: A. Š.
Neurje, ki je v ponedeljek popoldne zajelo del Vipavske doline, je povzročilo veliko škode.
Oglej si celoten članek

V ponedeljek popoldne je neurje s točo zajelo del Vipavske doline. Toča je padala na območju Zalošč, Dornberka, vrhnjega dela Prvačine, Šempasa, Ajševice Lok in Kromberka, najhuje so bile prizadete kmetijske površine na območju Zalošč in Lok. Prizadeti so tudi sadovnjaki in vrtnine.

Poleg ostalega je prizadela tudi 300 hektarov vinogradov, poškodovani so glede na lego med 20 in celo do 90 odstotkov, je povedala specialistka za vinogradništvo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica Mojca Mavrič Štrukelj. Mavrič Štrukljeva pravi, da je prizadetost grozdja različna celo v enem vinogradu, zato škode še ne morejo oceniti.

Vinogradnikom svetuje, da se zgodnje sorte grozdja začnejo obirati, pozne pa bodo ob mokrem in deževnem vremenu zagotovo začele gniti. Le v primeru, da bi zapihala burja, bi ta lahko posušila poškodovane grozde in tako preprečila gnitje, kar bi zagotovo pomenilo manjšo škodo.

Med neurjem, ki je besnelo v popoldanskih urah, je toča padala večkrat po nekaj minut, zrna so bila precej debela.

Toča je tokrat prizanesla briškim, ajdovskim in vipavskim vinogradnikom. V Goriških Brdih so sicer s trgatvijo že pričeli, v vipavski kmetijski zadrugi pa začetek odkupa grozdja načrtujejo konec tega tedna.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.