Ponarejal račune in zaslužil 160 tisoč evrov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V Krškem so kriminalisti ovadili 44-letnega direktorja podjetja in samostojnega podjetnika. S 5.231 ponarejenimi računi je Davčno upravo RS ogoljufal za skoraj 160 tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto so konec septembra 2011 na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem ovadili 44-letnega direktorja podjetja in samostojnega podjetnika. Storil naj bi 21 kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti oziroma davčne zatajitve in 38 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovne listine. Skladno z določili zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja so ovadili tudi gospodarsko družbo, so sporočili s PU Novo mesto.

Neupravičeno vknjižil 5.231 računov

V letih 2008 in 2009 naj bi osumljenec kot direktor gospodarske družbe in samostojni podjetnik v mesečnih obračunih davka na dodano vrednost za omenjeni gospodarski družbi neupravičeno vknjižil 5.231 računov gospodarske družbe, ki so bili v celoti ponarejeni računi.

Z njimi naj bi izkazoval nabavo najrazličnejšega blaga za opravljanje gospodarske dejavnosti. Pozneje pa je na Davčni upravi RS v mesečnih obračunih zahteval vračilo davka na dodano vrednost, ki so mu ga tudi izplačali. Na omenjeni način je tako v korist pravnih oseb neupravičeno pridobil 156.785 evrov protipravne premoženjske koristi iz naslova vračila vstopnega davka na dodano vrednost.

Sodelovali so z davčnimi uslužbenci

Pri preiskavi kaznivih dejanj so kriminalisti sodelovali z brežiškimi davčnimi uslužbenci, ki so že prej opravili inšpekcijske preglede in ugotovili nepravilnosti.

Novomeški kriminalisti v okviru predkazenskega postopka opravljajo tudi finančno preiskavo in bodo na podlagi ugotovitev s poročilom v dopolnitev kazenske ovadbe na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali pobudo za začasno zavarovanje protipravne premoženjske koristi v višini 156.785 evrov. V primeru podanih znakov kaznivega dejanja pranja denarja bodo osumljenca ovadili tudi za to, so še sporočili s PU Novo mesto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.