Pomoč na domu (pre)draga

Foto: N. N.
Foto: N. N.
Število potreb po socialnovarstveni pomoči na domu iz leta v leto narašča, prav tako po dostavi toplega obroka.
Oglej si celoten članek

“Uporabniki socialnovarstvene pomoči na domu plačujejo eno od najvišjih cen med mestnimi občinami, zato si je marsikdo ne bo mogel več privoščiti,” je prepričana Nežka Ivanetič, svetnica Desusa in direktorica novomeške enote Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Ura pomoči na domu uporabnika v mestni občini stane 5,50 evra na delavnik, na praznični dan pa sedem evrov.

Drugje je ceneje

Povprečna cena v Sloveniji je 4,40 evra na uro na delovni dan, medtem ko po podatkih, ki jih je zbrala Ivanetičeva, pomoč na domu v Ljubljani stane 3,60, v Celju 4,10, v Mariboru pa 4,50 evra. Med mestnimi občinami je cena nekoliko višja od novomeške le v Murski Soboti in na Ptuju, nižja pa še v Kranju, Novi Gorici in Kopru.

Novomeška občina ima pogodbo za pomoč na domu sklenjeno z Domom starejših občanov (DSO) Novo mesto, ki predlaga ceno, potrjuje pa jo župan. Po zakonu mora občina prispevati najmanj 50 odstotkov subvencije k ceni. “Nekatere, na primer ljubljanska, prispevajo tudi 80 odstotkov. Lanska subvencija novomeške občine je bila 69 odstotkov cene, letošnja pa je 70-odstotna,” nam je povedala Mateja Jerič, vodja urada za kulturo, zdravstvo in socialo.

Še druge možnosti

Na občini bodo, kot je dejala Jeričeva, proučili možnosti, kako ceno za uporabnika znižati. “Župan se bo poskušal z DSO dogovoriti za nižjo ceno, obstaja pa tudi možnost zvišanja sofinanciranja občine, a za to bi bilo potrebnega več proračunskega denarja,” je pojasnila. Še vedno pa jim, kot je dodala, ostaja možnost podelitve koncesije ali ustanovitve zavoda, ki bi se ukvarjal s to dejavnostjo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.